Mi hajtja a Teslákat?

2017. augusztus 10. 11:14    
nyomtatás
 
Újfajta akkucellákat épít be az új Model 3-ba a Tesla, amelyek méretben és teljesítményben is meghaladják a korábbi, ceruzaelem méretű egységeket. A Model 3 az 50, valamint a 75 kilowattórás energiatároló egységgel is megvásárolható lesz.

Kereskedés Tesla-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A Tesla egészen eddig az 18650-es lítiumion akkucellákat alkalmazta a Model S és a Model X SUV nevű modelljeiben energiatároló kapacitásaként. A cellák mindegyike 65 milliméter hosszú és 18 milliméteres átmérővel rendelkezik, vagyis nem sokkal nagyobb, mint egy közönséges ceruzaelem (AA).

Némileg leegyszerűsítve, a lítiumion akkumulátorok alapvetően három fő komponensből állnak: egy anódból, katódból, illetve a kettőt elválasztó és összekötő, az akkumulátort kitöltő elektrolit oldatból.

A társaság 85 és 90 kilowattórás energiatároló egységei 16 darab akkumulátorcsomagból állnak össze, amelyek mindegyike 444 cellát tartalmaz. 100 kilowattórás egységében ugyancsak 16 csomag van, de ezek mindegyikébe már 516 darab cella fér bele - köszönhetően a hűtőrendszer újrakonfigurálásának.

A Tesla ugyan nem ad garanciát teljesítményromlás ellen, a felhasználók visszajelzései alapján azonban az akkumulátorok évente legfejlebb 2 százalékot veszítenek kapacitásukból. Vagyis alaptalannak tűnik az a különösen az első modell piacra kerülése, 2012 idején hallható fogyasztói aggály, miszerint az autó energiatároló rendszerét esetleg ötévente cserélni kell majd.

Az alábbi, angol nyelvű videó szemléletesen mutatja be, hogyan is működik (együtt) a Tesla energiatároló rendszere és motorja.Az új Model 3-ban azonban a Tesla már másfajta akkumulátor cellákat alkalmaz. Az úgynevezett 2170-es cella 70 milliméter hosszú, átmérője pedig 21 milliméter. Térfogata 46 százalékkal, hatékonysága pedig 15 százalékkal haladja meg az előző, 18650-es cellát.

Mi hajtja a Teslákat?

Forrás: DNK Power


A Model 3 a 100 kilowattórás erőforrás mellett 50, valamint 75 kilowattórás energiatároló egységgel is megvásárolható lesz. Ezek hatótávolsága egy töltéssel valamivel több mint 350, illetve mintegy 500 kilométer lesz.

Érdekes, hogy az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) saját közlése szerint a 75 kilowattórás akkumulátor képes 80,5 kilowattóra leadására is, vagyis a társaság által megadott adat egyfajta hasznos energiamennyiségre utalhat, nem pedig az elméleti csúcs.


Bizonyos félelmek szerint az elektromos autókba beépített akkumulátorok egy esetleges ütközés esetén potenciális veszélyforrást jelenthetnek az autó utasaira nézve. Hogy mennyire reális ez a kockázat, azt igyekeztek ellenőrizni az alábbi, tengerentúlról származó videóban, amidőn egy kiszolgált Teslából származó akkumulátorcsomagot, illetve cellákat különféle válogatott teszteknek vetették alá. Ennek során egyebek mellett háztetőről hajították le, darabokra szedték, majd fejszével támadtak a cellákra. Az elemek robbanás és bármilyen veszélyre utaló tünet nélkül/mentesen mentek át a tortúrán.


(EVObsession)
Címlapkép: MTI/EPA, Guus Schoonewille

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium