Nem viszi ki a postás a leveleket? Reagált a cég

2017. december 8. 00:37    
nyomtatás
 
Nem lehet azt mondani, hogy a Magyar Posta ne lenne innovatív. A korábban bevezetett csomagfeladási limit után újabb trükkös, vagy épp botrányos (nézőpont kérdése) megoldáshoz nyúlt a Magyar Posta. Nem kézbesítik ugyanis a lakásokhoz a levélküldeményeket, legalábbis az RTL Klub csütörtök esti híradójából ez derült ki.


A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek. Rejtett kamerával forgatott a csatorna az egyik postán, ahol egy dolgozó elmondta,

központi utasítás, hogy a túlterheltség miatt, nem viszik ki ezeket a küldeményeket. Helyettük csak az előre megírt értesítőket dobja be a postás.

Egyáltalán nem visznek most ki semmilyen levélküldeményt, mert rengeteg Erzsébet-utalvány és más küldemény van, és nem győzik. Ehelyett a postahelyen adjuk ki - árulta el egy postás dolgozó.

Érdekes, hogy a kormány illetékese és a Magyar Posta épp csütörtökön tartott sajtótájékoztatót a nyugdíjasoknak járó év végi Erzsébet-utalványokról. Ezek szerint az utalványok felét már kézbesítették, vagy megpróbálták kézbesíteni. Az eseményen azonban nem volt szó erről a furcsa taktikai húzásról.

2017.12.07 16:07 30 milliárd forintba kerül a nyugdíjasoknak adott év végi ajándék

A csatorna megkereste a társaságot, azonban innen nem érkezett válasz az adásig.

Cikkünk megjelenése után a cég lapunkkal közölte:

"A Magyar Posta a nemzetközi közönséges leveleket csak akkor köteles háznál kézbesíteni, ha annak mérete nem haladja meg a levélszekrények bedobónyílásának méretét. Erről egy idén áprilisban hatályossá vált jogszabály, a 81/2017. kormányrendelet rendelkezik. Eszerint a Posta a 324×229×24 mm-nél nagyobb, közönséges küldemények címre kézbesítését mellőzheti, a postás ebben az esetben egy értesítőt dob a levélszekrénybe, hogy a küldemény mikor és hol vehető át.

A jogszabályi rendelkezést az indokolta, hogy a külföldről (főleg Távol-Keletről) érkező küldemények nagy része nem csomagként, hanem közönséges postai levélként érkezik (jellemzően ingyenes szállítási költség mellett), amelyet szabály szerint a levélszekrénybe kell bedobni a postásnak. Ugyanakkor ezek az árutartalmú küldemények sok esetben egyszerűen nem férnek bele a levélszekrényekbe, sőt gyakori, hogy a postás táskájába sem fér bele. Amennyiben ezeket a külföldről érkező termékeket csomagként rendeli meg az ügyfél, úgy azt továbbra is háznál kézbesíti a Magyar Posta, ám ennek a díja magasabb.

Megjegyezzük továbbá azt is, hogy belföldön a korábban említett, 324×229×24 mm-nél nagyobb "leveleket" csak csomagként adhatják fel az ügyfelek, így ezek házhoz kézbesítése más csomagokkal együtt a szokott módon történik.

A fentebb említett változásról az ügyfeleket a Magyar Posta a honlapján elhelyezett ismertetőben, valamint A postai szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei 2017.04.24-ével hatályos dokumentumában tájékoztatta.

A Magyar Posta tehát határozottan cáfolja, hogy felsőbb utasításra nem kézbesítenek háznál leveleket, vagy nemzetközi küldeményeket. A munkatársak a hatályos jogszabályok alapján járnak el. Az viszont valóban igaz, hogy a karácsonyi időszakban nagyobb a munkateher a postai dolgozókon, ezért is fordulhatott elő, hogy munkatársunk félreérthetően válaszolt a feltett kérdésre. Az is a valóságot tükrözi, hogy a posták és a logisztikai üzemek tele vannak csomagokkal, hiszen a karácsonyi csúcsszezon van, átlagosan 20-30 százalékkal több csomag érkezik a Postára, mint tavaly ilyenkor. Ezért, sajnos, előfordulhat, hogy a megszokottnál többet kell várakozni egyes postákon, hogy átvegyék ügyfeleink a csomagjaikat. A megemelkedő csomagforgalomra ugyanakkor a Posta felkészült, bővítette a logisztikai kapacitásait, és azokon a településeken, ahol ez szükséges szombati kézbesítést is elrendelt."


Címlapkép forrása: MTI Fotó/Mohai Balázs

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Jó üzemanyag kell a gondtalan téli autózáshoz (x)

Érdemes a szokásosnál is több gondot fordítani a minőségre. 

A munkaerő megtartása az új toborzás (x)

Interjú Mészáros Anitával, az Intrum Justitia HR vezetőjével. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium