Előfizetői tartalom

Nukleáris fűtőanyagot gyárthat Magyarország?

Portfolio
"Magyarország" kivásárolná Ukrajna részét egy Oroszországgal és Kazahsztánnal közös, nukleáris fűtőanyagot előállító cégből - írta még augusztus 11-én a KyivPost. Az ukrán lap tőzsdei forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a tulajdonrészre a vecsési First EU Center of Nuclear Fuel Kft. is pályázik, mivel azonban a cikk címében Magyarország szerepelt, felvetődhet a kérdés, hogy a magyar államnak van-e köze a pályázathoz. A cégadatok szerint a 2017 márciusában alapított, és egy vecsési szolgáltatóház címére bejegyzett cég ügyvezetője két kijevi ukrán állampolgár, Olekszandr Grebeniuk és Halina Haumenko. Ezen kívül a cég tagja még egy harmadik ukrán állampolgár is, Olekszandr Sztrahov. A kft. fő tevékenységi köre a nukleáris fűtőanyag gyártása, de papíron fémipari munkákkal, például acélcsőgyártással is foglalkoznak - írt a 24.hu.

Az ügylettel kapcsolatban Szél Bernadett, az LMP parlamenti képviselője kérdést tett fel Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek. Arról érdeklődött, hogy a magyar állam milyen formában vesz részt a tranzakcióban, illetve kapott-e a magyar állam az ukrán hatóságoktól a tranzakcióra vonatkozó tájékoztatást. Szél azt is megkérdezte, hogy a cégnek volt-e, van-e valamilyen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés