Bank

Csúnyák a lízingpiac számai, de látni vélik a válság végét

Portfolio
A válság előtt megszokott összeg töredékét, mindössze 84,4 milliárd forint új finanszírozást nyújtott az év második negyedében a magyar lízingpiac, ennek ellenére a Magyar Lízingszövetség értékelése szerint a számok alapján a válság véget ért. Lévai Gábor főtitkár a szervezet mai sajtótájékoztatóján mindezt azzal indokolta, hogy ez már a második, növekedést mutató negyedév volt.

2010 elején volt inkább jellemző az autó-visszavételek arányának emelkedése, ez jelenleg már csökkenést mutat a lízingpiacon - fejtette ki Lévai. A sajtótájékoztatón elhangzott: az átlagos bedőlés a szerződéskötést követően három évre következik be, a késve fizető ügyfelek arányára vonatkozó számok bizonytalanok, de 20-25%-ra tehetők.

A kihelyezett új volumen 16%-kal nőtt, a szerződések száma viszont 2,3%-kal csökkent az első félévben az előző év azonos időszakához képest - hangzott el a sajtótájékoztatón. A Lízingszövetség értékelése szerint a két negyedévi növekedés miatt kijelenthető, hogy "hivatalosan is vége" a válságnak. Látni kell azonban, hogy a növekedés nagyon szerény 2010-es bázishoz képest történt, így bár számos finanszírozási szegmenssel (pl. hazai jelzáloghitelezés) szemben látszódik már némi növekedési tendencia a piacon, ez koránt sem látványos. A lízingcégek portfóliójának értéke 4,6%-kal csökkent, a késve fizetők és a nem fizetők aránya emelkedett a lízingpiacon a vállalati és a lakossági szegmensben egyaránt. Az ügyfelek között emelkedett a kkv-k, a nagyvállalatok és az önkormányzatok aránya, közelítve a válság előtti kereslet szerkezetéhez.

Csúnyák a lízingpiac számai, de látni vélik a válság végét
A lízingcégek és az ügyfelek kockázatvállalása egyaránt csökkent: új autóknál átlagosan 40, használt autóknál 35%-os saját erő vált általánossá, kivéve a flottafinanszírozást, ahol általában zéró vagy minimális önerő jellemző. A gépjármű-finanszírozásban a retail autó kihelyezések értéke egyébként az egy évvel korábbihoz képest mindössze 3,9%-kal nőtt. 2011 első felének végére az autófinanszírozásban 60%-ra emelkedett a pénzügyi lízing aránya, a hiteleké pedig 40%-ra csökkent. A szerződések több mint kétharmada 2-5 év közötti futamidővel került megkötésre.

A lakossági ügyfeleknél körülbelül 80% még a deviza (jellemzően frank) alapú konstrukciók aránya, az autó szegmensben 90% - ismertette Lévai Gábor. Mindez azt jelenti, hogy a lízing portfólió legalább annyira kitett a frankárfolyam ingadozásainak, mint a bankok hitelportfóliója. Bár az új kihelyezések többsége forintban történik, ez olyan alacsony volumenű a meglévő állományhoz képest, hogy egyelőre nem domináns a teljes portfólión belül. A vállalatoknál szegmensenként jelentősen eltér a deviza (itt elsősorban euró) alapú konstrukciók aránya.

A flottafinanszírozásban 3,2%-kal visszaesett, a truck szegmensben viszont 29,7%-kal nőtt az új finanszírozás a lízingpiacon. Dinamikus, 49%-os emelkedést mutatott a gépek és berendezések szegmense, az ingatlanfinanszírozásban azonban 34,2%-kal csökkent a féléves új volumen. Az IT berendezések kihelyezése 84%-kal nőtt.
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
csalás scammer marketplace facebook hacker csaló telefon átverés