Előfizetői tartalom

Devizahitelek: gúzsba kötik a bankokat, itt az újabb csapás

Portfolio
Furcsa intézkedéssel védené ki a kormány a "tisztességtelenségek" elszámolása utáni banki kamatemeléseket: a devizahiteles törvény elfogadásával kamatmoratóriumot vezetnek be a lakossági hitelekre. Az elmúlt egy-két évben nem emeltek kamataikon a bankok, de ha ez szükségessé válna, a következő másfél évben nem is tudnának. Ez tovább növelheti azt a - becslésünk szerint - évi mintegy 100 milliárd forintos nettó kamatbevétel-kiesést, amit a hitelek átszámítása és az eredeti kamatszint helyreállítása miatt eleve el kell szenvedniük a bankoknak az egyszeri (900-1000 milliárdos) bukón felül.

A moratórium célja Kamatmoratóriumot hirdet a kormány a következő (legfeljebb) másfél évre, a pénteken benyújtott devizahiteles törvényjavaslat ugyanis így fogalmaz: "A pénzügyi intézmény fogyasztói kölcsönszerződések tekintetében külön törvényben meghatározott időpontig, de legkésőbb 2016. április 30. napjáig nem jogosult egyoldalú kamatemelésre, költségemelésre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés