Előfizetői tartalom

Devizahiteles vihar előtt: visszasírjuk még e számokat?

Portfolio
Egyelőre a devizahiteles csomag árnyékában is hiteleznek a magyar bankok: júniusban például 48%-kal több lakáshitelt helyeztek ki, mint egy évvel korábban. Félő azonban, hogy a devizahiteles ügy miatt várható brutális tőkeveszteség hamarosan jelentősen visszaveti a magyar hitelpiacot. Addig is az MNB friss, júniusi adataiból többek között az alábbiak derülnek ki: A lakáshitelezés után a személyi kölcsönök kihelyezése nőtt a leginkább, 28%-kal. Egy átlagos lakáshitelt 7,5%-os THM-mel vettek fel az ügyfelek, pedig 5% alatti konstrukciók is elérhetők. Egy újonnan lekötött, átlagos forintbetét júniusban már csak 1,8%-os kamatot ígért. A vállalati hitelezés felpörgött júniusban az előző hónapokhoz képest, de még mindig alacsonyabb a vállalati hitelállomány, mint egy éve, a növekedési hitelprogram kezdetén.

Mélyponton a kamatok Július végén 2,1%-on megállt az Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési ciklusa, amely meghatározta a hitelek és betétek árazását az elmúlt két évben. Hatásait az alábbi ábra mutatja: a a legszorosabban a betéti kamatok követték a változásokat.Míg egy átlagos vállalati hitelt 4,6%-os kamattal lehetett felvenni júniusban, a lakáshitelek THM-je 7,5%-on...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés