Előfizetői tartalom

Több százezer devizahitelt kellene újraszámolni

Portfolio
Az árfolyamkockázatok viselése, az egyoldalú szerződésmódosítások és az árfolyamrés ügyében is jogegységi határozatot hozott ma a Kúria. Az árfolyamréssel kapcsolatos döntés megfelel a Kásler-ítéletben született döntésnek: helyette az MNB hivatalos árfolyamát kell használni visszamenőlegesen is. A másik két kérdésben minden attól függ, mit tartalmaz az egyedi hitelszerződés, és milyen tájékoztatást kapott benne a fogyasztó. A döntés teljes, nemzetgazdasági szintű pénzügyi hatása ennek következtében aligha kiszámítható, a több százezer devizahitel-szerződést egyedileg kellene megvizsgálni. Tiszta helyzetet most már csak a kormány és a parlament teremthet.Fontosabb részletek Az árfolyamkockázat ügyfélre hárításának tisztességessége főszabály szerint nem vizsgálható. Ha azonban az átlagos ügyfél számára nem érthető az adott szerződésben megfogalmazott árfolyamkockázat, az semmissé teheti a szerződést. Minden olyan szerződésmódosítás tisztességtelen, ahol a fogyasztó számára világosan és egyértelműen nem határozták meg, hogy az egyes körülmények változásai milyen módon és mértékben hatnak ki a fogyasztó fizetési kötelezettségére. Esélyes, hogy a devizahitelek jelentős része ide tartozik. Az árfolyamrés a vártnak megfelelően tisztességtelen és semmis. Jó hír a bankoknak, hogy az árfolyamkockázatok áthárítása miatt nem érvénytelenek a devizahitel-szerződések, azonban az ördög az egyoldalú kamatemelések egyedi tisztességtelenségében rejlik. Az elemzők szerint a hatások egyelőre kiszámíthatatlanok. Rogán Antal szerint több százmilliárdos devizahiteles csomag készül.

2014. június 16. 18:05 Megosztás A devizahiteles csomag terheit arányosan kell viselni Az államnak, a bankoknak és az ügyfeleknek is vállalnia kell terheket. Tovább a cikkhez ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés