Előfizetői tartalom

Magával rántaná a bankokat egy olasz államcsőd

Portfolio
Csaknem hatszor annyival tartozik az olasz gazdaság az európai bankoknak, mint amennyivel a görögök, az olasz állam európai bankoknál lévő kötvényállománya pedig több mint négyszerese a görög államénak. Az államcsőd veszélye itt kisebb, mint a görögöknél, az adósság nagysága azonban jóval nagyobb, így nem véletlen, hogy az Olaszországgal kapcsolatos aggodalmak leginkább az európai bankrészvények árfolyamát küldték a mélybe. Közülük is a francia és a német bankok a legveszélyeztetettebbek, ahogy Görögország esetében is láttuk.

Óriási adóssághegyet görget maga előtt Olaszország: a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) tavaly év végére vonatkozó, legfrissebb adatai szerint az európai bankok felé 784 milliárd euróval tartoznak az olaszok. Ebből 221 milliárd euró az olasz állam tartozása, ami az 52 milliárd eurós görög adatnak több mint négyszerese. Az ún. PIIGS-országok közül éppen az olasz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés