Előfizetői tartalom

Nyugodtabban alhatunk-e, ha kivonulnak a külföldi bankok?

Portfolio
Magyarországon az utóbbi években folyamatosan téma, hogy a külföldi bankok jelenléte a bankszektorban kívánatos-e, vagy nem az. Két neves cseh közgazdász a KKE-régió 4 országát, köztük Magyarországot is vizsgálva arra jutott, hogy a külföldi anyabankoktól lányaikhoz átgyűrűző csődkockázat lényegesen alacsonyabb, mint két helyi bank közötti bedőlési kockázat. Ebből a szempontból tehát inkább örülnünk kellene, hogy még nem hagyták el az országot a külföldi tulajdonú bankok.

Szeretett-gyűlölt külföldi bankok A fejlődő piacokon, így a KKE-régióban is, a bankok egy jelentős része külföldi bankcsoportok leányaként működik. A pénzügyi válság kitörése előtt a külföldi jelenlétnek inkább örültek az egyes országok szabályozói: a külföldi tulajdonosok javították a bankszektorok hatékonyságát, amelyek előtte túlnyomó részben állami...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés