Előfizetői tartalom

Rekordok és bukások: felfordult a világ bankrendszere

Portfolio
Meredeken növekedett 2010-ben a világ bankszektorának teljesítménye: soha nem látott bevételi szintet ért el, és megduplázta 2009-es nyereségét - állapítja meg a McKinsey frissen közzétett, "A globális bankolás helyzete - egy fenntartható modellt keresve" című éves áttekintésében. Ez a megállapítás ugyanakkor elfed egy fontos különbséget a fejlett és a fejlődő piacok bankszektora között: az európai és az amerikai bankrendszer állapota a jelentés szerint már 2011 nyarának piaci megingásait megelőzően is aggasztó volt.

Az elmúlt másfél év növekedésének döntő részét (ha nem is egészét) a fejlődő piacok adták, a fejlett bankrendszerek teljesítménye azonban elmarad a 2008 előtti szinttől is. 2010-ben a világ bankjainak bevételei rekordot döntve 3800 milliárd dollárra nőttek, adózott eredményük pedig a 2009. évi 400 milliárd dollárról 712 milliárd dollárra emelkedett - írja tanulmányában...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés