Előfizetői tartalom

Saját mutatójával riogat a Nobel-díjas közgazdász

Portfolio
Ismét megszólalt az amerikai részvénypiac árazásával kapcsolatban a Nobel-díjas közgazdász, Robert Shiller, aki a róla elnevezett mutató alapján kiemeli, a tőzsdék igen drágának tűnnek. Bár kétségtelen, hogy Shiller árazási mutatója nagy kedveltségnek örvend befektetői körökben, érdemes lehet azért több indikátort is megnézni, hogy reálisabb képet kapjunk a piacokról. Ezek alapján az látszik, hogy az értékeltségi mutatók többsége még mindig nincs veszélyes szinteken, pusztán emiatt tehát a befektetői aggodalom nem feltétlen megalapozott. Fontos persze hangsúlyozni, hogy a múltbeli átlagokkal való összehasonlítás komoly veszélyeket hordoz magában, főleg a mostani környezetben, amit a világ vezető jegybankjainak szokatlanul extrém politikája jellemez.

Figyelmeztet a Nobel-díjas közgazdász Robert Shiller, a Nobel-díjas közgazdász szerint az amerikai részvénypiac jelenleg igen drágának tűnik. A róla elnevezett Shiller P/E ráta - melyet ciklikusan kiigazított P/E rátának is hívnak (a nevezőben ugyanis a 10 éves visszatekintő átlagos reál egy részvényre jutó eredmény szerepel) - egy évvel ezelőtt mintegy 23-szoros értéket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés