Sosem vettünk még ennyiért ásványvizet és üdítőt

2017. augusztus 11. 09:00    
nyomtatás
 
Több mint 380 üdítő és ásványvíz gyártásával foglalkozó vállalkozás működött Magyarországon tavaly, ezek 70 százaléka adott le éves beszámolót. A pénzügyi adatokat közlő cégek összesített árbevétele rekordot ért el és több mint fele nyereséges volt tavaly - írja a Világgazdaság az Opten adataira hivatkozva.


A 277 beszámolót közlő cég összesített bevétele 228,8 milliárd forint volt 2016-ban, 5,4 százalékkal magasabb, mint az előző évben. Az elmúlt évtizedben a 2010-es 151 milliárd forintos értékesítés jelentette a mélypontot, 2015-ben már 200 milliárd forint felett volt a bevétel.

A piac meglehetősen fragmentált, 228 olyan cég van, amelynek árbevétele a 100 millió forintot sem érte el tavaly. 10 milliárd forint feletti bevételt csak 5 nagyvállalat termelt. A mirko-és kisvállalkozások fokozott jelenléte azt mutatja, hogy sokan látnak fantáziát az alkoholmentes italokban kisebb termelési volumen mellett is, a közepes méretű szereplők azonban hiányoznak a piacról.

A beszámolókból kiderül, hogy a jelentős cégek több mint fele nyereséges, a számokat publikáló vállalatok közül 115 könyvelt el veszteséget tavaly.

A Nielsen adatai szerint tavaly március és idén február között a szénsavas üdítők piaca 66 milliárd forintra tehető, az ásványvizeké pedig 63 milliárdra, emellett a jeges tea értékesítéséből 17 milliárd forintos forgalom folyt be. A Tesco arról számolt be, hogy áruházaiban 15 százalékkal több ásványvíz fogy a nyári hónapokban, mint az év többi részében és a szénsavmentes sokkal népszerűbb, mint a szénsavas és egyre nagyobb teret nyernek az ízesített ásványvizek: tavaly 14 millió palackkal értékesítettek belőlük.

(Világgazdaság)

A címlapkép forrása: MTI Fotobank, fotós: Ujvári Sándor

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium