Mitől lesz valaki sikeres kereskedő? - Top traderek kereskedési szabályai

2008. április 15. 11:50    
nyomtatás
 
Ha megvizsgáljuk a legsikeresebb részvény, árutőzsdei, illetve deviza piaci kereskedők közös jellemvonásait, és az általuk megfogalmazott legfontosabb kereskedési irányelveket, akkor szinte ugyanazokkal az alapelvekkel találkozunk mindannyiuk esetében. Ezen kereskedési szabályok betartása minden tőzsdéző számára ajánlatos, és nagyban növelheti tőzsdei ügyleteink sikerességét.

A következőkben a Jack Schwager által top traderekkel készített interjúkból válogattok ki azon főbb pontokat, amelyek szigorú betartásával a "sztár" kereskedők saját eredményeiket magyarázták.
Kereskedési szabályok 1

 1 2 következő oldal  >


Nézzük hát, milyen szabályokat követnek a "nagyok", mint Richard Dennis, Michael Marcus, Bruce Kovner vagy William O’Neil. Összefoglalásképpen mindnyájukról elmondható, hogy pár ezer dolláros kerekedési számlájuk dollár százmilliósra duzzadt az évek alatt, de a sikerhez vezető út egyikük esetében sem volt zökkenőmentes. Mindnyájan szenvedtek el jelentős vesztességeket, és a "nagy bukókat" alapvetően a következőkben leírt szabályok némelyikének felrúgásával magyarázták.

1.Lovagold meg a trendet, ne próbáld eltalálni a piac alját vagy a tetejét
A tőzsde világában a piac aljának illetve tetejének eltalálása a szerencsejáték kategóriába tartozik. A befektetőnek sokkal inkább arra kell törekednie, hogy azonosítsa, hogy emelkedő vagy csökkenő trend jellemzi-e a piacot, és ezt követően a trend irányába vegyen fel pozíciót. Ha sikerült elkapni a trendet, akkor igyekezzünk minél hosszabban meglovagolni azt.

Klikk a képre!
Klikk a képre!2. Ne kereskedjünk a trendeddel szemben
A tőzsdei árfolyamok nem egyenes vonal mentén mozognak, hanem emelkedő és csökkenő hullámok formájában váltakoznak. Mint az a Dow Jones hosszú távú grafikonján is látszik, emelkedő trendben az emelkedő hullámok a hosszabbak, a csökkenő hullámok a rövidebbek, még medve piacon a csökkenő hullámok hosszabbak, és az emelkedő hullámok a rövidebbek.

Ha a trend irányába kereskedünk, sokkal nagyobb az esélyünk arra, hogy jó irányba veszünk fel pozíciót, még a trenddel szembeni kereskedés esetén a "bukó" ügyleteknek lesz nagyobb a valószínűsége.

Klikk a képre!
Klikk a képre!3. A veszteséges pozíciókat mindig fegyelmezetten zárjuk le, ne hagyjuk árfolyamveszteségünket óriásira duzzadni
A veszteséges pozíciók a tőzsdei kereskedés elkerülhetetlen járulékai, az olyan befektető, aki minden tranzakcióján csak nyer, sajnos csak álmainkban létezik. Az igazán sikeres tőzsdei kereskedő nem attól jó, hogy folyamatosan eltalálja a piac irányát, hanem sokkal inkább attól, hogy megfelelően kezeli a kockázatot. A kockázatkezelés lényege a tőzsde világában úgy summázható, hogy a veszteséges pozíciót időben elvágjuk, még a nyereségeseket futni hagyjuk. Amennyiben az árfolyam áttöri azt a meghatározó szintet, amihez a stop-loss (veszteséges pozíciót záró) megbízást kötöttük, akkor mindféle hezitálás nélkül zárjuk a pozíciót. A stop loss szintet soha se változtassuk, úgy, hogy az elszenvedhető vesztesség mértéke növekedjen.

A következő MTelekom grafikon jól példázza, hogy az a befektető, aki az 2000-ben, az informatikai részvényekhez kapcsolódó buborék idején 2500 Ft környékén vett a telekom papírból, és az előzőekben leírt szabályt nem tartotta be, óriási vesztességeknek tette ki magát.

Klikk a képre!
Klikk a képre!4. Mindig használjunk stop loss megbízást
A stop loss megbízások fontosságát már az előző pontban is hangsúlyoztuk. A stop loss nem más mint egy olyan megbízás, amellyel a számunkra kedvezőtlen árfolyam-elmozdulások esetén, még elviselhető vesztességgel zárjuk a pozíciónkat, így megkímélve magunkat annak a kockázatától, hogy a piaccal szembe haladva vesztességünk óriásira dagadjon. Online kereskedési rendszerek esetén a stop loss megbízások egyszerűen, pár másodperc alatt megadhatóak.


5. Figyeljünk a megfelelő hozam kockázat szintekre
Tőzsdei kereskedésünk során a piac pontos irányát előre meghatározni, illetve azt befolyásolni nincsen módunk. Ez egyetlen, dolog amit megtehetünk, hogy kontroláljuk vesztességeink és nyereségeink mértékét. Természetesen az a fő törekvésünk, hogy vesztességeinket időben elvágjuk, még a nyereséges pozíciókat hízni hagyjuk. Tőzsdei kereskedők hüvelyk új szabályként az 1:3 arányt szokták ajánlani, vagyis egy egység kockázattal szemben minimális három egység hozammal kalkuláljunk, és akkor kezdjünk egy ügyletbe, ha ezen arányok teljesülésére esélyt látunk.

A következő grafikonon az arany árfolyamgörbéje látható, amely 2008 január első kereskedési napjaiban kitört addigi kereskedési sávjából, amikor a 850 dolláros árszint fölé került az árfolyam. A fölfelé történő kitörés vételi jelzést adott a befektetőknek. Még mielőtt vételi pozíciót nyitnánk, már azon gondolkozunk, hogy amennyiben számunkra kedvezőtlenül alakulnak az árfolyamok, akkor hol vágjuk el a vesztességet. A Példában ez az árszint a 800 dolláros unciánkénti aranyár. Célárfolyamként a kerek 1000 dolláros árfolyamot határozzuk meg, de biztosra akarunk menni, így már 995 dollárra tesszük be a vételt lezáró eladási megbízást. Az előbb említett 1:3 kockázat hozam arány esetünkben így fennáll, valamint a meglévő trend irányába kereskedünk, tehát nagyobb a valószínűsége annak, hogy pozitív kimenetele lesz tranzakciónknak.

Klikk a képre!
Klikk a képre!
Ez a cikk folytatódik:

1. Kereskedési szabályok 1
2. Kereskedési szabályok 2
 1 2 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium