Üzlet

Amőba a grafikonon - Point and figure diagramok

Portfolio
A több, mint 100 éves múltra visszatekintő point and figure grafikonokra, több a tőzsde világában jelentős műben találhatunk hivatkozást. Először "Hoyle" a Wall Street-i játékok c. könyvében publikálták, de több neves tőzsdeguru is említést tett róla. Így például Richard Wyckoff is 1910-ben írt klasszikusában a Szalag olvasásában.
A most bemutatásra kerülő grafikonábrázolási módszert ma már kevesen használják ugyan, de a kitörések lekereskedésére, fals mozgások kiszűrésére, valamint piaci fordulók azonosítására most is kiválóan alkalmas. A point and figure grafikonokon alapuló stratégiáknak az 1900-as évek elején több legendás kereskedő köszönhette mesés árfolyamnyereségét.

A point and figure grafikon már megjelenésében is radikálisan különbözik a legtöbbünk által megszokott japán gyertya vagy oszlop grafikontól. A grafikon megjelenítéséhez először is képzeljünk magunk elé egy négyzethálós papírt. Ameddig az árfolyam folyamatosan emelkedik, addig zöld x-eket rajzol a program a négyzetekbe egymás fölé. A piac irányának váltásakor újabb oszlopba kezdi el rajzolni a program a piros O szimbólumokat egymás alá. Ebből következik, hogy a grafikon x tengelyén nem előre meghatározott időintervallumot láthatunk, hanem az árfolyam elmozdulásával gyakorlatilag együtt mozog maga az x tengely is. Így a point and figure grafikonok kirajzolásához elégséges csak az árfolyammozgással tisztában lennünk.



Az alábbi két képen a hagyományos japán gyertya grafikon, valamint a point and figure grafikonon ábrázolva ugyanazt a Commerzbank árfolyamot jelenítettük meg.

Amőba a grafikonon - Point and figure diagramok


Amőba a grafikonon - Point and figure diagramok
További specifikum, hogy míg az oszlop, vagy a gyertya grafikonok minden apró mozgást megmutatnak a grafikonon, addig a point and figure grafikonok kiszűrik azokat az árfolyammozgásokat, amelyek a meghatározott értéknél alacsonyabbak. Például, ha a 3-as árléptékű ábrázolásmódot használunk, és az árfolyam 99,8-103,6-ig emelkedik, akkor egy új X jelenik meg a 100 és 103 közötti sávban. A következő X csak akkor fog megjelenni, ha az árfolyam eléri, vagy túlhaladja a 106-os árat. Amennyiben az árfolyam hetekig 103 és 105,8 között ingázik, nem rajzolódik új jel a point and figure grafikonra. Az árfolyam csökkenése esetén, amennyiben 106-ról 100,2-re csökken, akkor egy piros O jelenik meg a grafikonunkon. A második piros kör akkor jelenik meg, ha az árfolyam 100-ra, vagy az alá csökken.



A point and figure grafikonok paraméterének a meghatározása
Mielőtt a grafikont felrajzolnánk, két fontos paramétert szükséges meghatároznunk: a boxok méretét, melyekbe a mintákat berajzoljuk, valamint az elhanyagolandó mozgások mértékét.

A boxok mérete
Először szükséges meghatároznunk a boxok méretét, amely megmutatja, hogy mekkora mértékű elmozdulást jelenít meg a grafikont. Részvényeknél általában 1 pontos beállítású boxot használunk, amennyiben az ár 20 felett tartózkodik. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a részvény árfolyama 1 eurót emelkedik, akkor 1 újabb zöld X jelenik meg. Amennyiben pedig a részvény ára 1 eurót esik, akkor egy piros O-t jelenít meg a grafikonunk. Ez alatti részvényárfolyam esetén 0,5-ös boxbeállítást használunk. Amennyiben az ár jelentősen magasabb, mint a fent említett értékek, akkor a boxok méretét nagyobbra is meghatározhatjuk, mint például az 5, 10, 20, 50 pontos boxok. Amennyiben a grafikont hosszabbtávra szeretnénk alkalmazni, úgy még nagyobb box méreteket is megadhatunk. Ahogy a box méretét növeljük, úgy fog a grafikonon megjelenített ármozgás csökkenni és fordítva.

A nem szignifikáns ellentétes mozgások kiszűrése
Ahhoz, hogy kiszűrjük a grafikonon a nem szignifikáns mozgásokat, remekül használható a fordulóhoz szükséges boxok mennyisége. Fordulót akkor jelenít meg grafikonunk, amikor egy X után egy O kerül a point and figure grafikonra vagy fordítva. A fordulópontok azonosításához meg kell határoznunk azt a mintaszámot, aminek a megjelenése esetén ellentétes irányúnak tekinthetjük a mozgást. Ahhoz, hogy emelkedő szakaszban egy piros O jelenjen meg, az ellentétes mozgásnak szignifikánsnak szükséges lennie. Jellemzően a normál box érték kétszeresét, háromszorosát várjuk el ellentétes irányú mozgás esetén.

Nézzünk egy példát: A Commerzbank árfolyama 9,5-ről 5,2 euróra csökken, a 0,5 boksz méretű point and figure grafikonon. Majd fordul az árfolyam, és 6,6 euróig erősödik. Amennyiben a fordulóhoz szükséges boxok mennyisége jelen esetben 1, akkor ezt a mozgást a rendszerünk megjeleníti a grafikonon, ahogy az alábbi példán is látható.

Amőba a grafikonon - Point and figure diagramok


Amennyiben a fordulóhoz szükséges boxok mennyiségét 2-nek adjuk meg, úgy a grafikonunkon már nem jelenik meg az árban bekövetkező 1 eurós felfelé mozgás, és az alábbi egyszerűsödött ábrát láthatjuk. Így tehát a fordulóhoz szükséges boxok mennyiségébnek a helyes megválasztásával lehetőségünk van a jelentéktelen mozgások kiszűrésére a grafikonon.

Amőba a grafikonon - Point and figure diagramok
Gyakori jelzések a grafikonon
Támasz vonalak
A támasz és ellenállás vonalakat a megszokottól eltérően rajzoljuk be a point and figure grafikonon, támasznál egy trendvonalnak megfelelő vonalat húzunk a X és O jelek mélypontjait összekötve. Amennyiben az ár hirtelen a támaszvonal alá csökken, valószínűsíthető a trend megváltozása és így eladási pozíciókat kereshetünk.

Amőba a grafikonon - Point and figure diagramok
Ellenállás vonalak
Az ellenállás vonal berajzolásánál a X és O szimbólumok csúcsait kötjük össze egy ferde vonallal. Amennyiben az árfolyamnak sikerül hirtelen áttörnie az ellenállás vonalat, akkor vételi pozíciókat kereshetünk.

Amőba a grafikonon - Point and figure diagramok
A point and figure grafikonok jól használhatóak mind rövid, mind hosszabb távon kereskedők számára, hiszen a segítségükkel lehetőségünk van a felesleges mozgások kiszűrésére, valamint a támasz és ellenállásvonalak könnyű meghatározására. Érdemes tehát kipróbálni ezt a típusú grafikont is, hiszen lehet, hogy nagyban hozzásegít minket a sikeres kereskedővé váláshoz.

A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nő tőzsde