Üzlet

Füles csésze a grafikonon

Portfolio
Lefelé tartó piacoknál a trend aljához közeledve előfordulhat, hogy a hirtelen irányt váltó, vagy kereskedési sávban fel-le ingázó grafikon helyett az árfolyam egy fokozatos, íves fordulós szakaszon megy keresztül, majd egyre gyorsuló emelkedésbe kezd. Az ilyen jellegű piacokon alakul ki a könnyen felismerhető, és hangzatos neve miatt igen népszerű trendfordulós alakzat, a füles csésze.
A füles csésze kialakulása
A füles csésze a csökkenő trend alján szokott kialakulni, és a trend emelkedőre váltását jelzi számunkra, inverzét piaci csúcsokon nem figyelik a technicista kereskedők. Az íves fordulót követően, amely magát a csészét alkotja, rendszerint kicsit korrigál az árfolyam a további emelkedés előtt. Ez a korrekciós szakasz alakítja ki a csésze fülét. Az alakzat kialakulása rendszerint 1-2 hónapot vesz igénybe, a csésze fül része rendszerint két héten belül kialakul. A füles csészéket rendszerint napi grafikonon azonosítják a befektetők

Klikk a képre!
Maga a csésze egy nagyjából U alakú forma, amit a napi árfolyam-minimumok összekötésével kaphatunk meg. A teljesen szabályos forma nem alapkövetelmény. A csésze két oldala ideális esetben azonos magasságú, de kisebb eltérés megengedett. Az árfolyam ilyen jellegű változását a következő folyamatok idézik elő:

• Az egyre csökkenő árfolyamok következtében a kereskedők és befektetők elveszítik az érdeklődésüket a részvény iránt és ennek következtében folyamatosan csökken a forgalom is, egészen addig, amíg az árszint el nem íri a piaci mélypontot.
• Rövid konszolidációt követően ezen az új, a korábbinál jóval alacsonyabb árszinten a kereskedők újra elkezdenek vásárolni és emiatt ugrásszerűen megnő a részvény forgalma is.
• Ezt a meredek felfutást aztán rövid konszolidáció követi, ami általában egy rövid, lefelé tartó szakasz, de a fül formázhat zászlót vagy egy kisebb éket is.
• A korrekciót követően várhatjuk az árfolyam kitörését, amihez ideális esetben kiemelkedő forgalom párosul. Fontos megjegyezni, hogy minél kisebb a visszaesés, annál nagyobb kitörésre számíthatunk.

Célárfolyam
A célárfolyam meghatározása itt is hasonlóképpen történik, mint más trendfordító formációk esetében: A csésze testét, és a fület összekötjük egy egyenessel, és amikor a csésze fülének kialakulása után ezt az ellenállást áttöri az árfolyam, akkor kapunk vételi szignált a formációtól. Ezt követően vesszük a csésze magasságát, ami az előbbi egyenes és a csésze alja közötti legnagyobb távolság és ezt a szakaszt kivetítjük a kitörése helyére, azzal megegyező irányba. Az alábbi OTP grafikonon egy füles csésze adott vételi jelzést a befektetőknek. hozzávetőleg 3100 Ft-os célárfolyammal.

Klikk a képre!
MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
10 éve menetelnek felfelé a tőzsdék