Üzlet

Mikor túladott illetve túlvett a piac? - Williams %R

Portfolio
A Larry Williams által kifejlesztett Williams %R egy momentum indikátor, amely működését tekintve szinte megegyezik a Stochastic indikátoréval, pontosabban annak gyors változatával, azaz a Fast Stochastic-al. A Williams %R különösen népszerű a túladott és túlvett szintek azonosításában. Az indikátort általában rövidebb, pár napos időtávban gondolkodó, vagy akár napon belüli ügyleteket folytató befektetők használják.
Az indikátor a 0-tól -100-ig terjedő zárt skálán mozog, a 0 és -20 közötti tartományt a túlvett, még a -80 és -100 közötti zónát a túladott tartománynak nevezzük. A Williams %R a záróárat méri a megelőző periódus maximumához illetve minimumához. Működését tekintve, ha a az adott termék árfolyam -napi grafikon esetében- a napi kereskedési sáv felső részén zár, akkor az indikátor a felső 0 szint felé mozdul, még ha a kereskedési sáv alsó részén zár az árfolyam, akkor a -100-as szint felé leng ki az indikátor. Ha a záróár egyben az indikátor által vizsgált időszak maximuma is, akkor az indikátor a maximális 0 értéket fogja felvenni, még az adott periódus minimumán történő zárás -100-as indikátor értéket eredményez.


A Williams %R számítása:
%R = ("n" periódus maximuma - záróár)/ ("n" periódus maximuma - "n" periódus minimuma) *-100

Az indikátort leggyakrabban 14 periódusos beállítással használják, mind napi, heti, vagy akár napon belüli grafikon esetében is.


A Williams indikátor használata
A túladott és túlvett tartományokkal kapcsolatosan fontos megjegyezni, hogy emelkedő trendben az indikátor akár hosszabb ideig is a túladott tartományba maradhat, még hosszabb csökkenő trend esetén ugyan ez igaz a túladott zónára. Miután a részvény túladottá vagy túlvetté válik, az Williams indikátort használó befektető kivár a megerősítésig, amit az -50-es szint áttörése eredményez.

Az indikátor másik használata szerint azonosítjuk a piacon a középtávú trendet (jellemzően 6 héttől 9 hónapig tart) és a trend irányába veszünk fel pozíciókat. Emelkedő trend esetén vételi pozíciót veszünk fel, ha a részvény túladott, még medve piacon az indikátor túlvett tartományára fókuszálunk.

A következő grafikonon, a csökkenő trend hátán lovagoló OTP részvény esetében ez utóbbira láthatunk jó példát, hiszen a részvény "túlvetté" válása kiváló eladási lehetőséget teremetett a Williams-et követő befektetők számára 1997 decemberében.

Klikk a képre!
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
elon musk