Üzlet

12 évig a cég élén - Mi történt a Telekomnál Mattheisen alatt?

12 év. Ennyi ideig irányította a legnagyobb magyarországi távközlési céget, a Magyar Telekomot Christopher Mattheisen. Utólag visszanézve közel a csúcson vette át a cég vezetését, a válság előtti utolsó jó években, amikor a bevételek és a profit a csúcson volt, az eladósodottság alacsony szinten, a részvényárfolyam pedig most már elérhetetlenül távolinak tűnő 1000 forint felett állt. Megnéztük, mit mutatnak a számok a Mattheisen-éráról.

Nem esett össze a vállalat bevétele

A Magyar Telekom összes bevétele 2007-ben, vagyis abban az évben volt a csúcson, amikor már egész évben Christopher Mattheisen vezette a vállalatot.

12 évig a cég élén - Mi történt a Telekomnál Mattheisen alatt?
A 2007-eshez képest 10, a 2006-oshoz képest 9 százalékkal volt alacsonyabb a Telekom bevétele tavaly. A visszaesés első ránézésre soknak tűnhet (még úgy is, hogy tudjuk, a Telekom eladta montenegrói operációját), hiszen a 2008-as válság ellenére sok szektorban már jóval magasabbak a bevételek, mint a válság előtt, a távközlés azonban nem ilyen. Hogy erre mutassunk egy jó példát, érdemes megnézni, hogy a Telekom legközelebbi, régiós szektortársainál mi történt az elmúlt években: a cseh O2 és a lengyel Orange Polska bevételei közel 40 százalékot zuhantak 2006 óta, ehhez képest a Magyar Telekom elég jól megúszta. Anélkül, hogy elmerülnénk a cseh és a lengyel cég működési környezetének sajátosságaiban, az ábra jól mutatja, a távközlésben egyáltalán nem evidencia, hogy a bevételeket könnyű lenne növelni, vagy akár csak szinten tartani.

12 évig a cég élén - Mi történt a Telekomnál Mattheisen alatt?
A Magyar Telekom vezetése az elmúlt években sok mindent bevetett, hogy az iparági sajátosságokból eredő bevételi lemorzsolódás hatásait csökkentse, az egyik leglátványosabb próbálkozás az energia kiskereskedelem üzletág elindítása volt. A vállalkozás első ránézésre logikus volt: a Telekom kiterjedt ügyfélkörrel rendelkezik, backoffice van és még az ügyfeleknek is jó az, ha egy szolgáltatótól kapnak többféle szolgáltatást, főleg, ha a piaci árnál olcsóbban. Bár az energiaszolgáltatás értelmezhető profitot sosem hozott, a bevételeket szépen megtolta, a csúcson a csoport bevételeinek 8 százalékát adta, de ami ennél sokkal fontosabb, kiemelt szerepe volt az ügyfelek lemorzsolódásának csökkentésében. A Telekom azonban nem sokáig örülhetett a remek találmányának, a rezsicsökkentés miatt már nem jött ki a matek, a távközlési cég kénytelen volt leépíteni a tevékenységét, az energiaszolgáltatást 2017. november 1-től megszűntette a Telekom.

12 évig a cég élén - Mi történt a Telekomnál Mattheisen alatt?
Ha össze kellene foglalni, hogy mi tartotta nyomás alatt 2006 óta a Telekom bevételeit, akkor a következőket mondhatnánk el:
  • A távközlési cégek bevételei jellemzően csökkennek: az ügyfelek természetesnek veszik, hogy az egyre komplexebb és jobb (hangminőség, letöltési sebesség, sávszélesség stb.) távközlési szolgáltatások ára folyamatosan csökken, az éles verseny miatt iparági sajátosság az árak folyamatos eróziója.
  • Megszorítás: a 2006-os magyarországi megszorítások érzékelhető hatással voltak a lakossági fogyasztás, így a távközlési cégek bevételeinek alakulására is
  • Válság: a 2008-as globális gazdasági válság és annak későbbi hullámai (2011)
  • Ágazati különadók: a Magyar Telekom az elmúlt években különadót, távközlési adót és közműadót is fizetett, az elvonás nyilván csökkentette a vállalat mozgásterét a piacépítésre, ügyfélszerzésre, ami hatott a cég bevételeire is

Montenegró elesett

A Magyar Telekom 2016-ig 3 operációból, a magyarból, a macedónból és a montenegróiból állt, amiből a magyar adta a bevételek 86-87 százalékát, a macedón a 8-9, a montenegrói pedig az 5 százalékát, az EBITDA-hoz a két külföldi leánycég 10-11 illetve 5-6 százalékot tett hozzá. 2017 elején azonban sokak meglepetésére a Magyar Telekom eladta montenegrói érdekeltségeit a Hrvatski Telekomnak. A tranzakció a DT csoporton belüli eszközátrendezésként is felfogható, mivel a Hrvatski is a Deutsche Telekom leánycége, vélhetően több szinergiahatást tudnak kiaknázni a horvátok a montenegrói céggel, mint a Magyar Telekom, a lényeg azonban az, hogy Mattheisen irányítása alatt csökkent a Magyar Telekom footprintje.

Átalakul az iparág, fogynak a telekomosok

A változó iparági környezetre reagálva a Telekomnál folyamatos volt a költségcsökkentés, ami az alkalmazotti létszámon is nyomot hagyott (a folyamatos bérfejlesztés miatt a személyi költségek nem csökkentek nagy mértékben), miközben 2006 végén még több mint 12 300-an dolgoztak a Telekomnál, tavaly év végén már kevesebb, mint 9200-an, ráadásul úgy csökkent jelentősen a létszám, hogy 2012-től a korábban kölcsönzés keretében foglalkoztatott alkalmazottak főállású munkavállalóként dolgoztak tovább, a statisztika +1700 fővel módosult.

12 évig a cég élén - Mi történt a Telekomnál Mattheisen alatt?

Összement a profit

A Telekom profitja 2008-ban volt a csúcson, azt követően a válság és a részben arra adott válaszként kivetett különadók miatt alaposan visszaesett a vállalat adózott eredménye, sőt, 2011-ben veszteséges volt a Magyar Telekom.

12 évig a cég élén - Mi történt a Telekomnál Mattheisen alatt?

Piacvezető maradt a Telekom

A Magyar Telekomnak a sok esetben agresszív verseny ellenére a fontosabb szegmensekben sikerült megtartani piacvezető szerepét a magyar távközlési piacon.
  • Az enyhén zsugorodó hazai mobilpiacon a Telekom részesedése 48 százalék (tavaly szeptemberben),
  • a nagyjából stagnáló vezetékes hang piacnak még mindig több mint fele a Telekomé (52,3% tavaly év végén),
  • az éves szinten 5 százalék felett bővülő szélessávú vezetékes internetpiac 37,6 százaléka a vállalaté,
  • a TV piacon 28,9 a Magyar Telekom részesedése.

Nem engedik ki az osztalékot

A távközlési cégek, így a Magyar Telekom részvényét is jellemzően osztalékfizető papírként tartják nyilván, a befektetők az árfolyamemelkedés reményén túl a hosszú állampapírok hozamát meghaladó osztaléka miatt veszik ezeket a részvényeket. A Telekom menedzsmentje korábban elsősorban az eladósodottság mértékéhez kötötte az osztalék szintjét, ebből a szempontból a Mattheisen-éra eleje kegyelmi állapot volt, utólag visszanézve kifejezetten alacsonyan állt a nettó eladósodottság, utána viszont több tényező eredőjeként (különadók, beruházási programok, frenvenciavásárlások stb.) alaposan megugrott a vállalat eladósodottsága, csak az utóbbi két évben tért vissza abba a 30-40 százalékos sávba, amit a menedzsment megcélzott.

12 évig a cég élén - Mi történt a Telekomnál Mattheisen alatt?
Két évig nem is fizetett osztalékot a vállalat, az azt követő években pedig a korábbinál jóval alacsonyabb osztalékkal kellett beérniük a befektetőknek, ráadásul úgy, hogy a szabad cash flow alakulása alapján most már évek óta jóval nagyobb mozgástere lenne ebben a menedzsmentnek, azonban különböző tényezőkre, például a várhatóan tovább erősödő versenyre (állami mobilcég, Digi, Telenor új vezetés alatt stb.), vagy a várható frekvenciavásárlásokra hivatkozva a Telekom akkor sem fizet magasabb osztalékot, ha arra lenne lehetősége. A teljes képhez azonban az is hozzá tartozik, hogy a részvényenként 25 forintos osztalékkal 5,5 százalékos osztalékhozam adódik, ami magasabb, mint az egyfajta benchmarkként szolgáló hosszú magyar állampapaírok hozama, és az európai távközlési vállalatok részvényei között is inkább a vonzóbb papírok közé tartozik a Magyar Telekom.

12 évig a cég élén - Mi történt a Telekomnál Mattheisen alatt?

Összeesett az árfolyam

Ha van szektor, amelyben a vállalatok részvényárfolyamai még mindig messze elmaradnak a válság előtti szintjüktől, az a távközlési szektor, ebből a szempontból a Telekom sem lóg ki a trendből. Christopher Mattheisen irányítása alatt (egészen pontosan 2007 eleje óta) a Magyar Telekom árfolyama 57 százalékkal került lejjebb. Különösen a 2009 és 2013 közötti szakasz csúnya, hiszen ezekben az években elképesztő rali zajlott a világ tőkepiacain, a Telekom árfolyama pedig csak esett. De nem lennénk igazságosak, ha a vezérigazgató nyakába varrnánk a közel 60 százalékos áresést, főleg, ha egy igencsak fontos szempontot nem vennénk figyelembe: 2007 óta részvényenként 482 forint osztalékot fizetett ki a Telekom, ha ezekkel korrigáljuk a grafikont, akkor már egészen más a kép, akkor már csak 11 százalékkal áll alacsonyabban most az árfolyam, mint 2007 elején.

12 évig a cég élén - Mi történt a Telekomnál Mattheisen alatt?

Marad az osztalék

Nem lenne teljes a Mattheisen-éráról alkotott kép, ha nem beszélnénk a kilátásokról, mivel a 2018-as célokat is az előző vezérigazgató irányítása alatt fogalmazta meg a Telekom vezetése. Idén 611-ről 600 milliárd forintra csökkenhetnek a bevételek, az EBITDA viszont 186-ról 190 milliárd forintra javulhat, a szabad cash flow pedig a tavalyi 58,4 milliárd forint után közel 60 milliárd forint lehet, ami alapján a vállalat 1 milliárd darab részvényével számolva akár 60 forintos osztalék is kijönne részvényenként. De persze nem fog, a menedzsment újra 25 forint kifizetését célozta meg. Szóval egyelőre marad az óvatosság, a nagy várakozás a Digi mobilpiaci belépésére, egy állami mobilcég elindulására, vagy a cseh tulajdonos alatt a Telenor agresszívebb támadásaira. Kérdés, ezt a vonalat viszi-e tovább az új vezérigazgató, Rékasi Tibor.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nő tőzsde