Üzlet

A Vodafone 5G tesztkapcsolaton keresztül közvetített online élő videós tartalmat

Portfolio
A Vodafone Magyarország elsőként az országban 5G tesztkapcsolaton keresztül közvetített valós idejű online videós tartalmat, melyet HD minőségben streamelt a világhálóra. A kapcsolat a 3.5 GHz-es sávon jött létre, melyen a magyarországi mobilszolgáltatók közül jelenleg egyedül a Vodafone Magyarország rendelkezik kereskedelmi szolgáltatásra használható 5G-s frekvenciával.
A Vodafone Magyarország az országban elsőként közvetített 5G teszthálózaton keresztül élő online videós tartalmat. Ezzel a vállalat egy lépéssel közelebb vitte az országot afelé a jövő felé, amelyben az egymással is kommunikáló önvezető autóknak köszönhetően jelentősen javul a közlekedésbiztonság, az orvosok akár távolról is képesek műteni, egy művészeti vagy sportesemény több kameraállásból és nézetből megtekinthető ultra alacsony késleltetéssel, a tanulás pedig a virtuális és kiterjesztett valóságnak köszönhetően interaktívabb és hatékonyabb lesz, mint valaha. Az 5G az IoT kommunikáció területén jelenti majd a legjelentősebb változást, hiszen a mostaninál jelentősen több eszköz összeköttetését teszi majd lehetővé, rendkívül gyorsan és ultra-alacsony késleltetéssel.

A Vodafone Csoport vezető szerepet vállalt az 5G-hez kapcsolódó nemzetközi fejlesztésekben és tesztekben: februárban a Vodafone Spanyolország a világon elsőként létesített sikeres 5G hívást, azóta pedig a Vodafone számos további tesztet indított el többek között Olaszországban, az Egyesült Királyságban, valamint Németországban.

A Vodafone Magyarország 2018. szeptember 25-én, az Internet Hungary konferencián mutatta be, mire lesz képes a mobilhálózatok következő generációja. Az Esport Universum szervezésében a Vodafone budapesti székházában zajló HearthStone Magyar Kupa tartalmát a siófoki kihelyezett stúdióban valós időben vágták és kommentálták, az adás pedig ezt követően 5G tesztkapcsolaton keresztül került fel a világhálóra, ahol az érdeklődők a Twitch felületén, a Fusion TV csatornáján követhették az élő, HD minőségű videó streamet. A technológiai mérföldkő bemutatóján jelen volt Dr. Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója, Dr Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Infokommunikációért felelős helyettes államtitkára, valamint Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese.

A Vodafone az első publikus, nagyközönségnek bemutatott 5G demóján egy standalone, tehát a meglévő 4G hálózattól független teszt core hálózatot és 5G-s modemet, valamint egy aktív antennával felszerelt bázisállomást használt. Az aktív antenna (más néven 'massive MIMO') lényege, hogy a jelet pontosabban körülhatárolt rétegekbe tudja rendezni, ezzel növelve az átvitel hatékonyságát. Ezek a rétegek nagyobb kapacitást tudnak biztosítani, mint a jelenlegi 4G rendszerek, azonos sávszélesség használata mellett. Ez az aktív antennával felszerelt rádiós berendezés a 3.5GHz-es frekvencián biztosította az 5G kapcsolatot a hálózat modemjének, amire a videós szerver rácsatlakozott. A jövőben az 5G bevezetésével ugyanez a megoldás, a HD minőségű videók élőben történő közvetítése sportmérkőzéseken túl akár mentőautókban is használható lesz majd, hogy a kórházi diagnosztika már a betegszállítás közben megtörténhessen. Mindehhez szükségesek lesznek az 5G hálózatok legfontosabb megkülönböztető tényezői: az ultra-alacsony késleltetés, a nagyon magas megbízhatóság, valamint a jelentősen megnövekedett kapacitás és átviteli sebesség.

A keskenysávú IoT hálózatot (NB-IoT) használó okos parkoló megoldás nemrég történt bemutatásával és most az élő 5G hálózat létrehozásával a Vodafone rövid időn belül két nagyon fontos lépést tett meg annak érdekében, hogy hozzájáruljon Magyarország digitális fejlődéséhez.

"Ma közelebb hoztuk a jövőt. Azt a jövőt, melyet mi Gigabit Magyarországnak hívunk. A Vodafone ezt követően is egyre nagyobb részt fog vállalni abban, hogy az ország az Európai Unió 5 legversenyképesebb gazdaságának egyike legyen és ennek érdekében nagy lendülettel folytatja magyarországi hálózatfejlesztéseit." - mondta el az élő 5G hálózat bemutatója kapcsán Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
esg