Előfizetői tartalom

Ha kapzsi az állam, nagyon meg tudja szívatni a cégeket

Ahhoz, hogy mobilozni tudjunk, a telefonunkon kívül még két nagyon fontos dolog kell: hálózat és frekvencia. Ez utóbbi megszerzéséért ölre mennek a mobilcégek, az akár hetekig is eltartó birkózás alatt sokszor a külvilágtól elzárt "ajánlattevők", a háttérben pedig a játékelméletben jártas, híres matematikusok és fizikusok dolgoznak a legjobb kimeneteleken. Van arra példa, hogy az állam csak a bevételek maximalizálását tűzi ki célul, akkor elképesztő áron adják a frekvenciákat. Mutatjuk, hogyan értékesítették az értékes frekvenciablokkokat Németországban, Ausztriában és Magyarországon.

3 hét, 181 kör!A múlt hét végén véget ért Németországban a főként a szélessávú internetelérést lehetővé tevő mobilfrekvenciák aukciója. A 3 szolgáltató, a Deutsche Telekom, a Vodafone és a Telefonica Deutschland május 27 és június 19 között közel 3 héten keresztül gyűrte egymást, hogy megszerezzék a számukra fontos blokkokat a 800, 900, 1500, 1800 és Európában...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés