Üzlet

Hétfőn nekünk is nagyon fájhat a tőzsdei pánik

Nagyot estek az elmúlt napokban a világ tőzsdéi, a befektetők válogatás nélkül szórták a részvényeket, ebből azonban a magyar piac a nemzeti ünnep miatt kimaradt. Az előjelek nem túl biztatóak...

Kimaradtunk a rosszból. Eddig.

A magyar tőzsde a nemzeti ünnep miatt csütörtökön és pénteken zárva tartott, abban a 2 napban igencsak nagy pofont kaptak a világ tőzsdéi: a Dow, az S&P, a francia és a német tőzsde is több mint 5 százalékot esett, a Nasdaq pedig 7 százalékot zuhant, ráadásul a belső kínai részvényindexek is meredeken estek, annak ellenére, hogy a kínai vezetés dollár százmilliárdokkal támasztja a részvénypiacot. Az esés azért is volt ijesztő, mert a 2 nap alatt akkorát zuhantak a fontosabb részvényindexek, amire már évek óta nem volt példa, ráadásul pénteken a napi mélypontjuk közelében zártak a tőzsdék, és az olyan nagyágyúkat is öntötték, mint a Google, az Apple vagy a Microsoft.

Hétfőn nekünk is nagyon fájhat a tőzsdei pánik
A profik is nagyon megosztottak abban, mit érdemes most tenni, többen olcsó beszállási lehetőségekről beszélnek, és persze megérkeztek a károgók is, van, aki szerint a mostani 16460 pontról akár 5000 pontig (-70%) is eshet a Dow Jones, de a konszenzus inkább az, hogy a múlt hét végi esés inkább egy nagyobb korrekció kezdete, amiben az amerikai tőzsdék 15-20 százalékot is eshetnek.

Az alábbiakban megnéztük, mi történt a 4 hazai blue chip, az OTP, a Mol, a Richter és a Magyar Telekom szektortársaival az elmúlt 2 kereskedési napon.

OTP - Bankszektor

Nagy pofont kaptak a múlt hét végén a bankrészvények, a nagyobb európai bankokat tömörítő Stoxx 600 bankindex 2 nap alatt 5,8 százalékot esett. Az OTP régiós szektortársai átlagosan ennél kisebb mértékben estek, igaz nagy volt a szórás: a devizahiteles csomag miatt a lengyel bankok már korábban estek, így azok árfolyama az elmúlt 2 kereskedési napon már csak mérsékelten mozdult el, az Erste azonban 9 százalékot szakadt, igaz volt is miből, idén már közel 50 százalékot emelkedett az árfolyam, amely a szakadás előtt közel másfél éves csúcson állt.

Hétfőn nekünk is nagyon fájhat a tőzsdei pánik
Az előjelek tehát nem túl jók az OTP számára, még azzal együtt sem, hogy a gépjármű és személyi hitelek múlt hét szerdán bejelentett forintosítása a banknak a vártnál valamivel kisebb veszteséget okozna. Az OTP chartján három olyan technikai szint van, ami az esésben támaszt jelenthet: a leggyengébb 5 500 forintnál található: (1) korábban többször megálljt parancsolt az esésnek és (2) itt húzódik a januárban kezdődött erősödés 23,6 százalékos Fibonacci korrekciós szintje. Sokkal erősebb az 5 330 forintos szint környéke, amit (1) többszöri tesztelés ellenére sem tudott letörni az árfolyam (2) és itt található a rövidtávú eső trendcsatorna alja. A legerősebb szint az 5 075 és 5 140 forint között található támaszzóna, (1) korábbi trend irányú kitörés indult innen és a kitörést vissza is tesztelte az árfolyam, (2) itt húzódik a 150 napos mozgóátlag (3) és a 38,2 százalékos Fibonacci korrekciós szint.

Hétfőn nekünk is nagyon fájhat a tőzsdei pánik

Mol- Olajipar

Az olajszektor papírjai közel 5 százalékot estek csütörtökön és pénteken, a Mol egyik legközelebbi szektortársa, az OMV 2 nap alatt 4,2 százalékot veszített az értékéből, ez alapján a magyar olajipari cég kilátásai sem fényesek. Az olaj árfolyama újabb mélypontra esett (WTI: 40, Brent: 46 dollár), sőt, sok profi befektető további zuhanásra fogad. Azt a Mol második negyedéves számain is láttuk, hogy az alacsony olajár ellenére is jó eredményt tud elérni a cég, hiszen ilyen környezetben a finomítás-kereskedelem profitja meredeken emelkedik, a további olajáresés azonban tovább erodálhatja a kutatás-termelés szegmens eredményét.

Hétfőn nekünk is nagyon fájhat a tőzsdei pánik
A hétfői nyitást követően a Mol is nagyot eshet, főként annak fényében, hogy szerdán 1,7 százalékos pluszban zárt. A Mol grafikonján két komoly támasz azonosítható: a 14 045 forintos és rendkívül erős 13 685 forintos szint. A 14 045 forintos szinttől indult korábban a trend irányú kitörés, amit az árfolyam vissza is tesztelt. A 13 685 forintos szint környékén pedig (1) a rövidtávú eső trendcsatorna alja, (2) a 150 napos mozgóátlag (3) és a január elején indult erősödés 38,2 százalékos Fibonacci korrekciós szintje jelent kőkemény támaszt.

Hétfőn nekünk is nagyon fájhat a tőzsdei pánik

Richter - Gyógyszeripar

A gyógyszeripart szokás a defenzív szektorok közé sorolni, a szektor részvényei nagy tőzsdei zuhanásban általában felülteljesítenek, a mostani esésben azonban gyakorlatilag mindent adtak a befektetők, a Stoxx 600 gyógyszeripari index 6 százalékot esett 2 nap alatt, itt a nagyobb ázsiai, és azon belül is magas kínai kitettséggel rendelkező papírokat ütötték.

Hétfőn nekünk is nagyon fájhat a tőzsdei pánik
Az előjelek tehát a Richter számára sem túl biztatóak, amennyiben tovább esik az árfolyam, két nagyon erős támaszra érdemes figyelni a grafikonon, a 4 200 és a 4 025 forintos szint környékét. A 4 200 forintos szint (1) korábban többször támaszként funkcionált, (2) a támasz közelében húzódik a 150 napos mozgóátlag (3) és itt található a január elején indult erősödés 38,2 százalékos Fibonacci korrekciós szintje. A 4 025 forintos szint környéke (1) szintén többször jól vizsgázott az esésben, (2) itt található a rövidtávú eső trendcsatorna alja, (3) a közelében húzódik a 200 napos mozgóátlag és (4) az 50 százalékos Fibonacci korrekciós szint.

Hétfőn nekünk is nagyon fájhat a tőzsdei pánik

Magyar Telekom - Távközlési szektor

A Magyar Telekom esése már korábban kezdődött, július 6 óta ugyanis közel 5 százalékot esett az árfolyam, az előjelek alapján azonban még nincs vége a lejtmenetnek. A gyógyszerszektorhoz hasonlóan defenzívnek tartott telkókat is adták az elmúlt 2 kereskedési napon, az élen itt is egy német részvény, a Deutsche Telekom járt.

Hétfőn nekünk is nagyon fájhat a tőzsdei pánik
Nagy valószínűséggel tehát itt is folytatódik az esés, ebben az esetben 2 fontos szintre érdemes figyelni: a 390 és a 380 forintnál húzódik erősebb támasz. A gyengébb támaszt jelentő 390 forintos szintnél található a korábban kialakított sáv alja és a január elején indult erősödés 38,2 százalékos Fibonacci korrekciós szintje. A 380-as szint nagyon erős támaszt jelent: (1) korábban többszöri tesztelés ellenére sem tudott ez alá beszúrni az árfolyam, (2) itt található a 200 napos mozgóátlag, (3) itt van a rövidtávú eső trendcsatorna alja (4) és az 50 százalékos Fibonacci korrekciós szint is itt húzódik.

Hétfőn nekünk is nagyon fájhat a tőzsdei pánik
Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Bankmonitor

Mi garantálja az LTP hozamait?

Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 százalék kamatbónuszt fizetnek a befizetett összeg után. Ez már ahhoz hasonló évesített ho

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
aiinbusiness ai in business mesterséges intelligencia konferencia