Kivonul Montenegróból a Magyar Telekom, jó üzletet csináltak?

2017. január 10. 11:13  english version   
nyomtatás
 
  • Eladja montenegrói leányvállalatában meglévő többségi tulajdonrészét a Magyar Telekom
  • A részesedés értéke közel 38 milliárd forint
  • Az üzlet a Telekom-csoporton belüli deal, a vevő és az eladó is a T-csoport része


Kereskedés Magyar Telekom-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Eladja montenegrói cégét a Telekom


A Magyar Telekom részvényvásárlási megállapodást írt alá a Hrvatski Telekommal, a tranzakció eredményeként a Magyar Telekom 76,53 százalékos többségi részesedése a Crnogorski AD. Podgorica-ban a Hrvatski Telekomhoz kerül transzferálásra összesen 123,5 millió euróért, vagyis a tegnapi euró-árfolyammal számolva közel 38,1 milliárd forintért.

Magyarországra fókuszálnak


A Magyar Telekom indoklásában azt írja, hogy a részesedés átruházása összhangban van a társaság megújult céljával, amely a magyarországi működést helyezi előtérbe, a vállalat erősíteni kívánja a mobilpiaci pozícióját és szélesíteni az ICT szolgáltatásait, és igyekszik folytatni a vezetékes hálózati beruházásait, és növelni a nagysebességű internethálózattal már ellátott területeken a penetrációt.

Tovább csökken az eladósodottság


A Magyar Telekom várakozásai alapján a tranzakció hozzájárul a nettó adósságráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) csökkenő trendjének gyorsításához úgy, hogy 2017. március végére a társaság osztalékpolitikája által kitűzött 30-40%-os céltartományt elérje. A társaság nettó adósságrátája 2016. szeptember 30-án 41,6 százalékon állt.

Kivonul Montenegróból a Magyar Telekom, jó üzletet csináltak?


Már januárban lezárják a tranzakciót


A tranzakció lezárására várhatóan 2017. január végéig kerülhet sor, ezt követően a montenegrói működés nem kerül konszolidálásra a Magyar Telekom Csoport pénzügyi kimutatásaiba.

Változtak az idei tervek


A montenegrói leánycég eladását követően a menedzsment változtatott a 2017-es célkitűzéseken is, a korábban vártnál 25 milliárd forinttal alacsonyabb bevétellel és 8 milliárd forinttal alacsonyabb EBITDA-val kalkulálnak, a beruházások pedig 15 százalékkal lehetnek alacsonyabbak, mint tavaly. Az idei eredmény után jövőre fizetendő osztalékról továbbra sem közölt előremutatást a menedzsment. A Magyar Telekomtól kapott információk alapján nincs napirenden a másik leánycég, a macedón leányvállalat többségi tulajdonrészének az eladása.

Kivonul Montenegróból a Magyar Telekom, jó üzletet csináltak?


Mit jelentett a Magyar Telekom-csoportnak Montenegró?


A montenegrói cég a Magyar Telekom csoportszintű bevételeinek csupán 4,9, EBITDA-jának pedig 4,8 százalékát szállította (a tavalyi első 9 hónap számai alapján), így igazából elmondható, hogy nem játszott fontos szerepet a Magyar Telekom Csoporton belül, annál több gond volt vele, hiszen a montenegrói leánycég bevétele és operatív eredménye az elmúlt negyedévekben folyamatosan csökkent, a bevételekben 2014 eleje óta nem volt év/év alapú növekedés, a bevételek és a profit visszaesése elsősorban az erős versenynek és a szabályozói nyomásnak tudható be.

Kivonul Montenegróból a Magyar Telekom, jó üzletet csináltak?


Jó üzletet csinált a Telekom?


A 123,5 millió euró (~38,1 milliárd forint) a 76,5 százalékos részesedésre eső tőkeérték, vagyis a montenegrói vállalat teljes tőkeértéke közel 161 millió euró, és mivel a vállalat nettó készpénzállománya közel 9 millió euró, a vállalatérték (enterprise value, EV) közel 152 millió euró. A cég EBITDA-ja éves szinten ~30 millió euró, ez alapján pedig 5,1-es EV/EBITDA szorzó adódik a montenegrói cégre, ami alacsonyabb, mint az európai távközlési cégek árazási átlaga, de magasabb, mint a Magyar Telekom árazási szorzója (4,7). Mivel az eladó és a vevő is a T-csoporthoz tartozik, nyilvánvalóan úgy lett kibalanszírozva a vételár, hogy mindkét cég számára előnyös legyen.

Kivonul Montenegróból a Magyar Telekom, jó üzletet csináltak?


Összességében pozitívan értékeljük a tranzakciót, mivel
  • a Magyar Telekom eladósodottsága tovább csökken,
  • ami tovább növeli annak a valószínűségét, hogy idén részvényenként 25 forint, a következő években pedig még magasabb osztalékot fizessen a Magyar Telekom


Emelkedik az árfolyam


A hír megjelenését követően 1,4 százalékkal 517 forintra, új négy és fél éves csúcsra emelkedett a Magyar Telekom árfolyama.

Kivonul Montenegróból a Magyar Telekom, jó üzletet csináltak?


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium