Tőzsdére mehet a DIGI

2017. március 14. 10:22    
nyomtatás
 
  • Újra nekifutna a tőzsdére lépésnek a román távközlési vállalat, az RCS&RDS
  • Akár már idén májusban bevezethetik részvényeit a román tőzsdéreIrány a tőzsde


Hamarosan tőzsdére mehet a magyarországi DIGI anyavállalata, a román RCS&RDS, tudta meg a román gazdasági lap, a Ziarul Financiar. A román távközlési cég a részvényeinek 20-30 százalékát viheti a bukaresti tőzsdére, az elsődleges részvénykibocsátásra (IPO) már akár idén májusban sor kerülhet, a kibocsátással a vállalat 500-600 millió euró forrást vonhat be.

Az RCS&RDS-ben a legfrissebb elérhető adatok alapján az alapító és vezérigazgató Teszári Zoltánnak 47 százalékos tulajdonrésze van, az Everest Trust a részvények 14,6 százalékát, az Eton Park 7,2 százalékát birtokolja, több magánszemélynél a részvények nagyjából 3-3 százaléka van. A Ziarul Financiar úgy tudja, hogy a részvények globális értékesítésével az RCS a Citit és a Deutsche Bankot bízta meg, Kelet-Közép-Európában a Wood, a román piacon pedig a BRD, a Banca Transilvania és a Raiffeisen segít az IPO-ban.

Mobilban is terjeszkednek


Az RCS&RDS az egyik meghatározó távközlési vállalat Romániában és Magyarországon, de van operációja Olaszországban és Spanyolországban is, vezetékes- és mobilszolgáltatásokat is nyújt. A legutóbbi lezárt pénzügyi évben, 2015-ben a csoport árbevétele 750 millió euró, EBITDA-ja pedig 237 millió euró volt. 2016 első kilenc hónapjában a vállalat árbevétele 617 millió euró volt, az EBITDA pedig 197 millió eurót tett ki. A bevételek 73 százaléka Romániából származott, a magyar operáció a bevételek 16 százalékát szállította.

Tőzsdére mehet a DIGI

Forrás: RCS&RDS


Tavaly szeptember végén a vállalat Romániában 2,8 millió kábeltévé, 2 millió vezetékes internet és 3 millió mobilelőfizetővel rendelkezett.

Tőzsdére mehet a DIGI

Forrás: RCS&RDS


A magyar piacon a DIGI-nek 467 ezer kábeltévé és 417 ezer vezetékes internet előfizetője volt tavaly szeptember végén.

Tőzsdére mehet a DIGI

Forrás: RCS&RDS


A vállalat a magyar piacon a mobil szegmensben készül terjeszkedni, 2014 júniusban a DIGI indult az NMHH által meghirdetett frekvenciákért, és szeptemberben hang- és internet-szolgáltatásra is alkalmas frekvenciákat szerzett meg, azóta pedig saját hálózat kiépítésén dolgozik, sorra telepíti saját bázisállomásait országszerte, mobilszolgáltatását akár már idén márciusban elindíthatja.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium