Több részvényt venne a norvég állami alap

2017. február 17. 14:05    
nyomtatás
 


Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Elképesztő méretűre nőtt a norvég állami alap, mostanra közel 7,51 ezer milliárd norvég koronára vagyis 903 milliárd dollárra nőtt az alapnak a nettó eszközértéke, amely a világ összes részvényének az 1,3 százalékát, míg a tőzsdén jegyzett európai cégeknek 2,3 százalékát birtokolja, összesen 78 országban befektetve.

A méret azonban nem minden, bár hatalmasra nőtt az alap, az állam egyrészt reagálva a tőkepiaci állapotokra, másrészt a magasabb hozamok reményében változtatni akar az alap befektetési politikán, amely egyébként 1998 és 2015 között átlagosan 5,6 százalékos hozamot ért el.

Az új befektetési politika alapján a cél az, hogy az alap vagyonának a 70 százalékát részvényekbe, a maradék 30 százalékát pedig kötvényekbe és ingatlanokba fektessék, míg a tavaly szeptemberi állapotok szerint az alap vagyonának 60,6 százaléka volt részvényekben, 36,3 százaléka kötvényekben és csupán 3,1 százaléka volt ingatlanokban.

Továbbá változna még az is, hogy az alap vagyonából éves szinten mennyit használhatna fel az állam, amely a korábbi 4 százalékról 3 százalékra csökkenne. A változás részben annak tudható be, hogy hatalmasra hízott az alap vagyona, ezért a felhasználási arány csökkenése pénzben nem jelentene érdemi csökkenést az államnak.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium