Előfizetői tartalom

Történet egy szamurájról, aki felvirágoztatta országa részvénypiacát

A változás szele fújt a felkelő nap országában tavaly novemberben mikor is az előrehozott választásokon elsöprő győzelmet aratott pártjával Sinzó Abe, aki választási ígéreteihez híven hatalomra kerülését követően azonnal harcba szállt országa felemelkedéséért. A modern kor szamuráját a fiskális és a monetáris politika teljes fegyverarzenálja szolgálta akaratának érvényesítésében, melyeket látva a piac elismerően fejet hajtott. A fiskális és monetáris stimulusok ugyanis célba találtak, és a jen elképesztő ütemű leértékelődését vonták maguk után, kiváló helyzetbe hozva ezzel az exportorientált szektorok vállalatait, melyek évek óta csipkerózsika álmukat aludták. Mindez pedig azt eredményezte, hogy Sinzó Abe politikájának hála, a japán részvénypiac minden képzeletet felülmúló erősödést produkált 2013-ban, maga mögé utasítva a világ vezető tőzsdéit.

A japán kormány és a jegybank vállvetve száll harcba. Japán éve volt 2013 2013 vitathatatlanul a japán részvénypiac éve volt, a Nikkei 225 az elmúlt egy évben több mint 60 százalékot erősödött, messze lekörözve a világ fontosabb részvénypiacait. A felülteljesítést az alábbi grafikon is jól mutatja, melyen látható, hogy a részvénypiacok többsége remek évet zárt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés