Trump bekeményít, egy egész iparágat arrébbrakott

2017. április 21. 09:50    
nyomtatás
 
Csütörtökön az amerikai elnök a Fehér Házban tartott ceremónián fontos bejelentéseket tett, amire nagyot emelkedtek az amerikai acélipari vállalatok részvényárfolyamai.


Donald Trump csütörtökön több acélipari vezetővel vett részt a Fehér Ház ceremóniáján, ahol új vámtarifákról beszélt, amivel megakadályozná az olcsó acél beáramlását az országba. A szankció főként a Kínából érkező importra vonatkozna, de egyéb országokat is érintene a döntés. A hírre közel nyolc százalékot erősödött néhány amerikai acélgyártó vállalat részvényeinek árfolyama. Trump célja az lehet, hogy nyomást gyakoroljon Kínára az észak-koreai események miatt.

Trump szerint az acél kritikus erőforrása a gazdaságnak és a hadseregnek, így ez nem az a terület ahol megengedheti magának Amerika, hogy más országoktól függjön. A választások során Trump számos ipari államban nyert szavazatokat, például Michiganben és Pennsylvaniában, ahol arra számítanak a voksolók, hogy lökést ad a termelésnek és szigorúan eljár a kínai kereskedelemmel szemben. Kína egyébként a legnagyobb acéltermelő és jelentős többlet marad a kínai fogyasztás után, amit exportálnak és ezzel többek között az amerikai termelőknek tesznek keresztbe. Amerikában az acél iránti kereslet 26 százalékát a kínai import fedezi.

Az Egyesült Államokban közel száz acélgyár van, melyek több millió tonna acélt gyártanak évente. Az amerikai kormány már megpróbált lépéseket tenni a védelmük érdekében a WTO-nál, de ennek nem volt érdemi hatása. A kormány szerint az olcsó import megvágja az amerikai vállalatok profitját. Ezzel szemben egy ügyvédi iroda partnere, amely számos acélkereskedelmi ügyön dolgozott azt állítja, hogy valóban fontos szerepet játszik az acél a nemzeti biztonság megteremtésében, azonban a megtermelt acélnak csak egy kis része kötődik ezekhez a területekhez és ez tovább csökkent az utóbbi időszakban, ami a hadsereg által használt összetett technológiának köszönhető.

Az acélipari részvények Trump megválasztása óta nagyot emelkedtek és a tegnapi bejelentést követően néhány vállalat papírjai kiemelkedően teljesítettek. Az AK Steel és a Cliffs Natural részvényei több, mint nyolc százalékot emelkedtek.

Trump bekeményít, egy egész iparágat arrébbrakott(Reuters)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium