Újabb csapás a Bitcoinra: piramisjáték lenne az egész?

2017. szeptember 13. 21:14    
nyomtatás
 
Egy nappal azok után, hogy a JP Morgan vezére kifakadt a Bitcoinra, a bank gyakorlatilag kiadta nemhivatalos iránymutatását a kriptopénzekről. A JP Morgan egyik legnagyobb gurujának tartott Marko Kolanovic írásának már az első mondata is ijesztő lehet a Bitcoin-befektetőknek.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Egy új eszközosztály vagy egy piramisjáték a kriptopénz?
- ezzel a felütéssel indítja a JP Morgan stratégája írását, ami egy nappal a bank vezérigazgatójának szavai után jelent meg.

2017.09.13 09:57 Az emberiség elleni bűntett a Bitcoin, avagy így kell profin ledumálni az árfolyamot

A Zerohedge által teljes egészében közölt rövid állásfoglalásában a stratéga a befektetést övező legfontosabb kockázatokra akar rámutatni és öt kérdést tesz fel:
  • Mik is egyáltalán a kriptodevizák?
  • Devizának számítanak a kriptopénzek?
  • Vagy esetleg nyersanyagnak?
  • Csődbe tudnak menni?
  • Piramisjátékok?

Ezeket a kérdéseket meg is válaszolja 1-1 bekezdésben a szakértő. Meglátása szerint elképzelhető, hogy a kriptodevizát előállító egyes technológiák nagyon értékesek lesznek, azonban azok kínálatát nem felügyeli a jegybank, éppen a tőkeszabályozás kikerülésére, adóelkerülésre és a feketeweben végrehajtott tranzakciók lebonyolítására alkalmasak.

Kolanovic most azt állítja, hogy a kriptodevizákat nem lehet megbízhatóan értékelni (nincs mögötte fundamentális gazdaság, ami meghatározza a termékek és szolgáltatások keresletét és kínálatát, nincs mögötte infláció, nincs kamatkülönbözet), miközben jelentős szélsőséges kockázatok övezik, amelyek elsősorban a szabályozásból, esetleges betiltásból fakadnak.

"Amennyiben a kriptopénzeket olyan mértékben kezdenék el használni, hogy versenyre kelnek bizonyos országok fizetőeszközével, akkor rövid időn belül elkezdenék ezeket szabályozni vagy tiltani. Ha nem is veszélyeztetné a kormányok monetáris kiváltságait a kriptopénz, akkor is elég zavaróvá válhat a döntéshozók körében, mivel alkalmas a tőkeszabályozás és adófizetés kikerülésére. Láttunk már ilyen reakciót kormányok részéről, legutóbb Kínában és a trend valószínűleg tovább folytatódik, egyre többen fognak lecsapni a kriptodevizákra" - vetíti előre Marko Kolanovic. Azt is érdemes felidézni, hogy pár nappal ezelőtt olyan hírek is elterjedtek, hogy Kína betiltaná a Bitcoint.

Sőt, az egész kriptopénz-piac párhuzamot mutat a csaló piramosjátékokkal
- figyelmeztet az utolsó kérdésre adott válaszában. Itt kitér arra, hogy az első bányászok óriási összegekhez juthatnak, míg később a bányászat egyre nehézkesebb, a belépők haszna folyamatosan csökken, majd egyszerűen nem éri meg bányászni, ami a rendszer végét jelezné. "Egy ilyen piramisjáték esetén kialakul egy olyan út, hogy a "befektetők" kikerülik az eredeti láncot és elindítanak egy saját láncot. Vagyis a kriptodevizák rendszere jelenleg úgy működik leegyszerűsítve, hogy amint jövedelmezőbb új kriptopénzt indítani, mint a meglévőt bányászni, akkor új "devizák" születnek. És ez a folyamat addig tart, amíg van megfelelő hajlandóság, akarat és tájékozatlan vásárlók" - magyarázza a JP Morgan embere.

Nem tudjuk, hogy a kriptodevizák árfolyama felfelé vagy lefelé megy a közeljövőben, a devizák történelme, a kormányzati lépések és a pénzügyi csalások azonban azt mutatják, hogy a kriptopénzek jövője nem lesz túl fényes
- vélekedett a stratéga.

Másfél nap alatt a Bitcoin árfolyama 12%-ot zuhant, vagyis a bank két szakétőjének kijelentései megtették a hatásukat.

Címlapkép forrása: LEON NEAL / AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium