Bank

A szétválás megpecsételheti a bankóriás sorsát

Portfolio
A skót népszavazás kapcsán érdekes kérdés, hogy mi történik a Royal Bank of Scotland háza táján, ugyanis a bank szempontjából is nagy tétje van a mai napnak. Az RBS kötvénypiacán igaz hozamemelkedés következett be az utóbbi napokban, azonban az árfolyamok nem tükrözik azt, hogy a világ tartana az elszakadás kapcsán nagyobb pénzügyi problémáktól az országban, rövid távon azonban nagyobb mozgások is lehetnek a papírokban. A bankóriás részvényei régóta oldalazást mutatnak 300-400 pont között, a várakozások szerint kitörés következik, és amerre sikerül a papírnak elindulnia, az fogja meghatározni a részvényárfolyam további alakulását - vélik a SPB Befektetési Zrt. elemzői.
Fundamentális háttér

Az elmúlt napokban hirtelen volatilitás volt megfigyelhető a Royal Bank of Scotland hitelpapírjaiban. A bank hitelpiacán történt elmozdulásokat könnyedén ráfoghatjuk a szeptember 18-án megtörténő népszavazás exit poll legfrissebb kimutatásaira. Ezen a napon szavaz Skócia az Angliától történő elszakadásról. A népszavazás tájékoztató jellegű, nem ügydöntő. Az eredmények ugyan jelenleg egy gyenge többséget mutatnak (53-47), akik maradnának a szövetségben, de nagyon magas a bizonytalanok aránya (17%). Természetesen a tőkepiacok nem hagyhatják reakció nélkül a várható eseményt és elkezdték árazni a várakozásokat. Tudjuk, hogy a tőzsde egy globálisan átszőtt pókháló, amit ha felül megrezegtetnek, azt alul is megérzik. A fejlett nyugat mostanában kezdett figyelmet szentelni az eseménynek, miközben azért a világ számos tőkepiacán mindennapi témává vált, hogy milyen eredmény születhet a szavazáson. Talán még maguk a skótok sem tudják biztosan, mit szeretnének.

Az mindenesetre jól látszik, hogy a hitelpiac kisebb negatív elmozdulásokat mutat. Az egyik legjobb indikátornak tekinthető Royal Bank of Scotland (RBS) kötvényeinek az árazásában hozamemelkedés volt megfigyelhető az elmúlt napokban. Az augusztus végi-szeptember eleji csúcsokról lefelé indult el a bank hosszúlejáratú kötvényeinek árfolyama, amelyek azóta egy oldalazási fázisba kezdtek. A bank kötvényeire szóló hitelkockázati swapok (CDS) komoly figyelmeztető jeleket adtak az elmúlt héten. Szeptember 2-a óta húsz százalék körüli elmozdulás volt megfigyelhető az árazásban. Ezzel párhuzamosan három százalék körüli hozamemelkedés volt a hosszabb lejáratú kötvényárfolyamokban.

A szétválás megpecsételheti a bankóriás sorsát
Értékelhetjük a jeleket figyelmeztetőnek vagy csak egy egy kisebb jelentőségű eseményt értékelnek túl a piacok? A választ nehéz megadni. Egyes hírek szerint az USA-ban még csak most kezdtek el komolyabb figyelmet szentelni az eseménynek és felsőbb politikai körökben elkezdték kongatni a vészharangot. A skót függetlenségi népszavazás eredményeként széteshet az Egyesült Államok legerősebb és legfejlettebb szövetségese, Nagy-Britannia. Az mindenképp elmondható, hogy ha a szavazáson negatív eredmény születik, akkor egy olyan nem várt eseményről beszélhetünk, ami nemcsak a tőkepiacokat fogja megrendíteni, de az új világrend felállásában is más képet vetíthet előre. A tét véleményünk szerint komoly. Nem csak egy új tőkepiaci pánikhangulatot indíthat el az esemény, de innentől kezdve nem beszélhetünk tovább az USA világhatalmi státuszának egyeduralmi pozíciójáról. Az angolszász bankrendszert fenyegeti az esemény. Ráadásul belülről. A tőkepiaci események jeleznek.

Hiszünk-e a jelekben? Az feltétlenül elmondható, hogy bármilyen eredmény is születik, a világ eljutott egy olyan fázisba, amelyre a vezető politikusoknak olyan válaszokat kell adniuk, amire még eddig nem volt példa. A tőke- és pénzpiacok ismeretlen területeken járnak, kötvény- és részvénypiacaik eddig nem látott csúcsokon vannak, miközben nincs infláció és alacsonyak a kamatok. A bankrendszert Európában most rakták össze és közgazdaságilag nehezen magyarázható állapotok vannak a nyugati gazdaságokban. Közgazdaságilag jól megfogható, hogy a skótok rosszul döntenének, ha az elszakadást választanák, de ezzel a választással a tőkepiacok sem nyernének és át kellene alakítani az eddigi hitel és értékpapír piaci ármodelleket. Skócia nyilván jelentős leértékelődésen esne át, ami nem csak a hitel- és értékpapírpiacát sújtaná, de kihatna az ingatlanpiacára is és egy jelentősebb ellátási problémát is okozna a közigazgatásban, oktatásban, egészségügyben, közlekedésben.

Az általa kibocsájtott deviza teljesen leértékelhetné a meglévő hitelállományát és ez jelentős életszínvonal csökkenéssel járna. Vannak hangok, amik óriási ásványkincs lelőhelyekről mesélnek, melynek kitermelése és értékesítése igen magas bevételi forrást jelenthetne a skótok számára az elszakadás után. De erről a tőzsdéken csak ennyit tudni, egyelőre. Kötvényeinek árfolyama nem tükrözi jelenleg, hogy a világ attól tartana, hogy az elszakadás komoly pénzügyi problémákat idézhetne elő a mostani helyzetben. A RBS kötvényeiben történt elmozdulások, még nem olyan mértékűek, amik egy szélesebb körű vagy nagyobb eladási hullámot mutatnának. A skót pénzügyi intézmények 2008-ban és 2009-ben a válság közepén sokkal rosszabb képet mutattak. CDS árazásuk is nagyjából 2,5 -szer magasabb áron volt.

Elmondható, hogy a jelenlegi helyzet tőkepiaci szempontból nem mutat abba az irányba, ami komoly problémával fenyeget. De a tapasztalt tőzsdések láttak már ilyet. Mind kötvény, mind részvény oldalon. Vajon milyen következményeket válthat ki az árfolyamokban egy olyan esemény, amit előre várunk? Mennyire ijedhetünk meg valamitől, aminek a bekövetkezésétől tartunk? A kötvényárakban megfigyelhető oldalazások a kivárás álláspontját mutatják. Ha a skótok a bennmaradásra szavaznak, akkor azok a mozgások, amelyek lefelé indították el az árfolyamokat, azok korrigálhatnak. De a lefelé való elmozdulások mértéke nem volt olyan nagy, hogy jelentős vételekkel kellene számolni. Ezért még az is bekövetkezhet az árazásokban, hogy bármi is történik a szavazáson, akkor sem történik semmi rövid távon. Az elmondható, hogy az esetleges szétválás következményei ma még beláthatatlanok. Az ötmilliós Skócia 1,5 százaléka az EU népességének. Az EU halpiacának a húsz százaléka származik skót tengeri vizekből, a megújuló energia 25 százalékát adják az EU piacának és az EU teljes kiaknázható nyersolajtartalékának nagyjából a 60 százaléka skót talapzat alatt található.

Kitörést valószínűsít a technikai elemzés

A szétválás megpecsételheti a bankóriás sorsát
A technikai szemléletű grafikonelemzésből is hasonlóképpen jól kiolvasható az RBS részvényárfolyamában az elmúlt években lezajló események hatása. A másodlagos hitelpiaci válság és az állami beavatkozások eredményeképpen az RBS részvényárfolyama egy 2 éves radikális eső időszakba sodródott 2007 elejétől 2009 elejéig.

Ezzel egy időben a világ vezető indexei szintén egy kimagasló volatilitással rendelkező eső időszakon mentek keresztül, azonban amikor 2009 márciusában a globális részvényindexek esése megállt, az RBS részvényei a válság előtti értékük csupán töredékét érték már. Ezt követően pedig a tőzsdei részvényindexet 2009 eleje óta átható pozitív hangulat az RBS részvényárfolyamát már nem tudta a részvénypiac többi résztvevőjéhez hasonlóan új csúcsokra emelni. A mélybe taszított árfolyam azóta is egy hosszú távú oldalazási időszakát éli.

A szétválás megpecsételheti a bankóriás sorsát
Középtávon azonban már látszik a heti gyertyákból álló árfolyamgörbén, hogy a 2009-ben elindult oldalazási időszak bővelkedett részvénykereskedési lehetőségekben. A 100 pontról történő felpattanás után az árfolyam 200 pont és 600 pont között stabilizálódott, amely habár a kezdeti 6000 pontos csúcsok vérszegény kivetülése csupán, mégis kereskedési szempontokat figyelembe véve a százalékos elmozdulások tekintetében szignifikáns eredményeket hozhatott.

A középtávú 200 és 600 pont közötti oldalazó szakasz rövidtávon egy 300 és 400 pont közötti csatornára szűkült 2013 kezdete óta. A technikai jelekre kereskedő piaci résztvevők jelenleg ennek a beszűkült kereskedési csatornának az áttörését várják. Az általános bizakodó részvénypiaci hangulatot figyelembe véve felfelé várható a csatornából történő kitörés, azonban a választások esetleges negatív hatására könnyedén elszakadhat az RBS jövőbeli részvényárfolyam mozgása a továbbiakban is kitartani látszó általános emelkedő részvénypiaci trendtől.

A szétválás megpecsételheti a bankóriás sorsát
A jelenben zajló folyamatok részvénykereskedési alternatíváit figyelembe véve kijelenthető, hogy a 400 pontos ellenállási szintek áttörése egy akár 600 pontig tartó emelkedő pályára is állíthatják az RBS részvényárfolyamát. Azonban, ha a választások hatására a részvény árfolyama lefordul a mostani állásokról és a 300 pontos szintek letörnek, akkor ennek következtében a részvényárfolyam először a 200 pontos majd ezt követően akár a 100 pontos aljakat is célba veheti.

A 300 pont környéki jelenlegi támaszszint létjogosultságát szintén alátámasztja a 2011-es lokális aljaktól a tavalyi év csúcsáig tartó emelkedő időszakra felmért Fibonacci szint. Az oldalazási csatorna 300 pontos alja egybe esik az előbb említett emelkedő szakasz Fibonacci 38.2% visszaadásával. Ezen felül még figyelmet érdemelnek az 50 és 200 napos sima mozgóátlagról történő lokális visszapattanások, amelyek rövidtávú counter-trendek és pullbackek kezdetét gyakorta indikálják a grafikonon.

Konklúzió: A választások kimenetelétől függően ebből a 300-400 pont közötti oldalazó csatornából az árfolyam várhatóan ki fog törni, és a kitörés iránya fogja meghatározni a részvényárfolyam további alakulását. Felfelé kitörés esetén először 500 majd 600 pontos elsődleges célárakkal, lefelé kitörés esetén pedig a már említett ominózus emelkedő trend szakasz Fibonacci 62.8%-os visszaadási szintjénél található 250 pontos, de a várható nagyobb volatilitás tükrében inkább a 200 pontnál lévő elsődleges célárakkal.

A szerzők az SPB Befektetési Zrt. munkatársai.
Tógyer Dezső, befektetési tanácsadó
Szántó Ferenc, vagyonkezelő
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
MBH 5