Változás jön a paksi radioaktív hulladék tárolásában

2017. december 7. 17:36    
nyomtatás
 
Idén folytatódott a hazai radioaktívhulladék-tárolók fejlesztése, ahogyan a cég kutatási programja is - közölte a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.


Továbbra is bizonságosan üzemelnek a magyarországi radioaktívhulladék-tárolók - hangzott el a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. évzáró sajtótájékoztatóján. A tárolók fejlesztése is folytatódott ebben az évben, így a paksi atomerőmű kis és közepes aktivitású hulladékait öt éve fogadó bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) első tárolókamrájában idén az utolsó vasbeton konténer is végleges helyére került. A cég szerint a második tárolókamrától kezdődően a betárolás már új stratégiai megoldással, helytakarékosabban, gazdaságosabban, de ugyanolyan biztonság szavatolása mellett üzemelhet.

Az új rendszer szerint négy darab 200 literes fémhordó kerül egy vékony falú, merevített fémkonténerbe. A hordók és a konténer fala közötti teret pedig folyékony radioaktív hulladékkal kevert cementpéppel töltik ki a Paksi Atomerőműben, ezzel az eddigi holt teret is kihasználják. Az így előállított úgynevezett kompakt hulladékcsomagok elhelyezése 2018-tól várható a kettes kamrában.

A jelenleg az intézményi, tehát a nem atomerőművi eredetű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok befogadására szolgáló, idén negyven éves püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóban (RHFT) ebben az évben fejeződött be a légtechnikai berendezések cseréje, így folytatódhat a korábban elindított biztonságnövelő program második szakaszának végrehajtása.

Az idén húszéves Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) az RHK Kft. 2000-től vált teljes körűen felelős gazdájává, azóta gondozásában további négy modul létesítése fejeződött be és még kettő van tervben. A tervek szerint nyolc modul 33 kamrát foglal majd magában, melyek a két ütemben megvalósított kapacitásnövelésnek köszönhetően elegendő helyet biztosítanak a jelenlegi 4 atomerőművi blokk üzemeltetése során elhasznált üzemanyag-kazetták átmeneti tárolására. Az idei évben a betárolás már befejeződött, így 9007 kazetta "pihen" a kamrákban függőlegesen sorakozó tárolócsövekben. Az átmeneti tároló jelenleg 11 416, később a tervek szerint összesen 17 743 db kazetta befogadására lesz alkalmas. A bővítés az üzemeltetés mellett folyamatosan, az atomerőmű igényeinek megfelelő ütemben zajlik.

Az RHK Kft. több fázisból álló felszíni, majd felszín alatti kutatási programja is folyatódott 2017-ben. A kutatás végső célja a végleges tárolásra alkalmas helyszín kiválasztása és hosszú távú biztonságának igazolása. Március végén, Bakonya térségében újabb kutatófúrás létesült, egy korábbi 474 méter mélységű fúrás maximum 1300 méteres mélységű párjaként. A társaság közlése szerint a mindeddig összegyűjtött adatokból, vizsgálati eredményekből a szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a Bodai Agyagkő egy igen jó vízzáró képességű kőzet, mely az elmúlt évezredekben kellő stabilitást mutatott. A terepi munkálatokkal párhuzamosan folytatódik a kutatási program következő szakaszának előkészítése.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Jó üzemanyag kell a gondtalan téli autózáshoz (x)

Érdemes a szokásosnál is több gondot fordítani a minőségre. 

A munkaerő megtartása az új toborzás (x)

Interjú Mészáros Anitával, az Intrum Justitia HR vezetőjével. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium