Vége a jó világnak - Fizethet az Apple, mint a katonatiszt

2017. augusztus 8. 08:20    
nyomtatás
 
Véget vethetnek hamarosan az európai kormányok az Apple, a Google és a többi nagy amerikai technológiai cég európai adóparadicsomának. Már régóta szúrja az európai kormányok szemét, hogy az amerikai technológiai óriások Európában "parkoltatják" a pénzüket a magas amerikai vállalati adókulcs miatt. Az ügy most komolyra fordult, Franciaország és Németország már közösen próbál megoldást találni az ügyre.

Kereskedés Amazon-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Franciaország egyszerűbb szabályokat szeretne, amivel valóban meg lehet adóztatni a technológiai vállalatokat. A javaslatait az európai uniós vezetők szeptemberi találkozóján terjeszti majd elő az észtországi Tallinban. A francia miniszter, Bruno Le Maire sürgeti a dolgot, mert szerinte az eddigi európai szintű próbálkozások túlságosan lassúak.

Európának meg kell tanulnia sokkal jobban megvédeni a gazdasági érdekeit, Kína ezt megtette és az Egyesült Államok is. Nem húzhatsz hasznot abból, hogy Franciaországban, vagy bárhol Európában üzletelsz úgy, hogy nem fizeted meg az adókat, amiket mások, a francia és a többi európai vállalat viszont igen
- mondta Le Maire.

Már régóta szúrja az európai kormányok szemét, hogy a nagy amerikai technológiai vállalatok európai adóparadicsomokban parkoltatják a készpénzüket és transzferálják át a profitjukat, hogy elkerüljék a magas amerikai társasági adókulcsot. Ebben jöhet változás, a Trump-kormányzat komoly adóreformot tervez, amiben szerepel egy egyszeri adókedvezmény a készpénzüket "repatriáló" amerikai vállalatoknak.

Az Apple majd nem a teljes készpénzállományát (94 százalékát) külföldön tartja, de a Microsoft is legalább 100 milliárd dollárt tart külföldön és a Google anyavállalatának, az Alphabetnek is több pénze van külföldön, mint "otthon".

Vége a jó világnak - Fizethet az Apple, mint a katonatiszt


A legismertebb adóoptimalizálási taktika a dupla ír - holland szendvics néven ismert. Ezt alkalmazza például a Google anyavállalata, az Alphabet is is. Az európai tevékenységekből származó bevételetek az ír leányvállalathoz futnak be, ahol a legalacsonyabb a vállalati adókulcs Európában (mindössze 12,5%). A Google ír leányvállalatától a pénzek egy holland céghez, a Google Netherland Holdingshoz kerülnek, kikerülve így az írországi adófizetés egy részét. Végül pedig a holland cégtől, amelyet olyannyira csak erre a célra tart fenn a Google, hogy még alkalmazottja sincsen, a Google másik ír leányvállalatához, a Google Ireland Holdingshoz futnak be a bevételek jogdíjak formájában, ami viszont már az adóparadicsomként ismert Bermudákon adózik.

Az amerikai vállalatoknak nem kell kifizetniük a 35%-os adót a külföldi tevékenységekre addig, amíg nem hozzák haza a készpénzt, ez pedig arra ösztönzi a vállalatokat, hogy az offshore számlákon hagyják a pénzüket. A technológiai vállalatoknál különösen nagy a súlya a külföldi profitoknak, ugyanis bevett szokás, hogy a szabadalmakat és a különböző szellemi termékeket alacsony adózású országokba helyezik át.

Az európai kormányok folyamatosan próbálnak behajtani "elmaradt" adókat, az Európai Bizottság tavaly 13 milliárd eurós bírsággal sújtotta az Apple-t, mert úgy ítélték meg, hogy jogosulatlanul kapott adókedvezményeket Írországtól, csak azért, hogy az országban maradjon. Az Apple és az ír kormányzat is egyelőre harcol a döntés ellen, de jelen állás szerint a meg nem fizetett adókat kamatostul meg kell fizetnie Írországnak több évre visszamenőleg.

A francia elnök, Emmanuel Macron kampánya során gyakran hangoztatta, hogy a francia vállalatok nehezen kelnek versenyre azon országokkal, ahol alacsonyabbak az adókulcsok, vagy a társadalombiztosítási költségek. Ezért szeretne elérni egy egységesebb adózást az Eurozónában. Franciaországban 25 százalékra szállítaná le az adókulcsot, a kedvezőbb adózású országokat pedig az adókulcs emelésére ösztönözné.

Legkésőbb 2018-ra Németországgal azonos adókulcsot szeretnénk elérni, ami az alapja lehet az adóharmonizációnak az Eurózóna 19 tagállamában
- mondta el Le Maire a Németországgal most folyó tárgyalások kapcsán. A Deloitte adatai szerint most Németországban 30-33 százalék között mozog a társasági adókulcs.

(Bloomberg)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium