Veszélybe sodorja az emberiséget a negyedik ipari forradalom?

2017. március 19. 13:50    
nyomtatás
 
A negyedik ipari forradalom a nyakunkon van és teljesen új erkölcsi dilemmákat vet fel. Például hogy az önvezető autónak az autóban ülők, vagy a gyalogosok testi épségét kell előtérbe helyezni, ha olyan helyzetbe kerül? Mennyire etikus felhasználni a bíróságon az iPhone-okon, a Fitbit karkötőkön, vagy egy Google Home-mal rögzített adatot? Mikortól kell a robotoknak jogokat kapniuk? És a rendőrség felhasználhatja-e valaha a mesterséges intelligenciát prediktív bűnmegelőzésre, amivel bűneseteket akadályozhatnának meg a "jövőbe látva"?


Vajon helyes, ha az önvezető autó a tulajdonosa testi épségét helyezi előtérbe a gyalogosokéval szemben? Vagy etikus lenne felhasználni a Fitbit karkötőnk által rögzített aktivitásunk adatait felhasználni bírósági ügyekben bizonyítékként? Jó ötlet, ha hagyjuk, hogy a drónok legyenek az új, high-tech paparazzik? Lehet az emberi géneket szabadalmaztatni? - Ilyen és hasonló morális dilemmákra hívja fel a figyelmet a World Economic Forum a negyedik ipari forradalom kapcsán.

Az intelligens gépek térhódításával le kell fektetni új törvényeket és viselkedési kódexeket globális szinten. Kezdeményezések már most vannak. Tavaly az amerikai Carnegie Mellon University bejelentette egy új központ nyitását, ami a mesterséges intelligencia etikáját kutatja és Barack Obama elnöksége alatt a Fehér Ház is kiadott a témában egy tanulmányt. Köztudott, hogy az olyan nagy technológiai óriások, mint a Facebook, vagy a Google együttműködnek a mesterséges intelligencia keretrendszerének kidolgozásában. Forog az interneten egy nyílt levél is, amit bárki aláírhat, és többek között olyan nagy nevek tették ezt meg, mint Elon Musk, vagy Stephen Hawking.

Az etika a filozófiából és a vallásból ered, ami nem igazán illeszthető bele a technológia világába. Arisztotelésztől kezdve a Tízparancsolatig sok minden segít minket a morális útvesztőkben, de tudósok is igyekeztek lefektetni szabályokat (lásd Asimov három törvénye).

Isaac Asimov három törvénye

1. Egy robot nem tehet kárt emberben, illetve nem hagyhatja, hogy egy ember megsérüljön, ha tehet ellene
2. Egy robotnak teljesítenie kell az ember parancsát minden esetben, kivéve ha az az első törvénybe ütközik
3. Egy robotnak minden esetben meg kell védenie az épségét, kivéve, ha az az első vagy második törvénybe ütközik


Az etikai kérdések nagyon sokrétűek és nem csak akkor lesznek aktuálisak, amikor robotok dolgoznak majd helyettünk, hanem már most is szembekerülünk velük. Például azt látjuk, hogy a Facebook és a Google mögött lévő algoritmusok befolyásolják az érzelmeinket, vagy akár választások kimenetelét, illetve a nem túl távoli jövőben megtörténhet, hogy az önvezető autók megjelenésével elvesztik állásukat a teherautósofőrök. De vannak még érdekes kérdések:

Élettudományok


A géntudományok fejlődése mindig is komoly etikai problémákat vetett fel. Törvényes lehet-e egyszer, hogy a belenyúljunk a génállományba, például ha a születés előtt kiderül, hogy leendő gyermekünknek jóval az átlag alatti, 80-as IQ-ja lenne, lesz-e jogunk ezen változtatni? És egyáltalán kiknek adatik majd meg ez a lehetőség? Csak a vagyonos embereknek?

Mesterséges intelligencia


Idővel a mesterséges intelligencia olyan fejlettségi fokot ér el, hogy segíteni fog nekünk a döntéshozatalban. De hogy lehetünk biztosak abban, hogy ezek az algoritmusok jól működnek? Hogy bízhatunk ezekben a rendszerekben, hogy jól döntenek, amikor állásajánlatokra vagy főiskolára jelentkezünk? Vagy akár párt választunk? Használhatna a rendőrség arcfelismerő szoftvereket, vagy prediktív rendfenntartást?

Közösségi média és a kütyük


Képzeld el, hogy a Kindle e-könyvolvasódba arcfelismerő szoftver van telepítve és biometrikus szenzorok, így olvasás közben folyamatosan monitorozni tudja a vérnyomásod és a szívritmusod. Mennyire etikus ez?

Robotok és gépek


Hogy döntsenek az önvezető autók, ha két élet között kell választaniuk? Mennyi jogunk van befolyásolni a robotok döntési mechanizmusát? Mikor kaphatnának jogokat a robotok? Lehet-e tulajdonuk? Vagy megtörténhet egyszer, hogy joguk lesz emberekkel összeházasodni? Akár az is elképzelhető lenne, hogy egy fejlett robot politikai posztokért induljon?

Veszélybe sodorja az emberiséget a negyedik ipari forradalom?

Forrás: MIT Moral Machine

Tipikusan az idő és a szabad piacok dönt az innováció létjogosultságáról, de néha a helyi kormányzatok is beleszóltak a folyamatokba, ilyen például az Uber esete, amit több országban betiltottak. A negyedik ipari forradalom etikai dilemmáira ugyanakkor nem az lesz a megoldás, hogy a kormányzatok az innováció útjába álljanak. A szabályozás már most is megvan néhány területen, például tiltott az emberek klónozása, illetve a génmódosított élelmiszerekre korlátozások vonatkoznak.

Az emberiség teljesen új dilemmákkal néz szembe a negyedik ipari forradalom közepette. A nem megfelelő lépések nagy kockázatokat hordoznak, például hogy túl nagy hatalmat adunk a gépeknek, de akár az egész emberiséget megváltoztathatjuk, ha nem értjük meg a konzekvenciákat. Előfordulhat, hogy nagy társadalmi egyenlőtlenség, egy technológiai szakadék alakul ki a gazdagok és a szegények között: akik megengedhetik maguknak az újfajta technológiákat és akik nem.

Nem ez az első technológiai forradalom, de a félelmek mindig nagyon hasonlóak és abból erednek, hogy a technológiai fejlődéssel nem tud lépést tartani a politika. A társadalom általában jó a változások adaptálásában, annak idején a gőzmozdony, mostanában pedig az iPhone is nagy javulást hozott az életminőségben. Ahogy Bill Gates mondta, "a technológia nem erkölcsös", rajtunk múlik, hogy hogyan használjuk és hol húzzuk meg a határokat.


(World Economic Forum)

A címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium