Viszik a tőzsdére a Netpincért is

2017. június 19. 09:02    
nyomtatás
 
Tőzsdére megy a Netpincér anyavállalata, a Delivery Hero. Már a kibocsátás részleteit is tudni, hogy hány darab részvényt adnának el a tulajdonosok, hogy hány darab új részvényt bocsátanának ki, milyen áron és hogy mikor kezdődhet a kereskedés.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Az elsődleges részvénykibocsátás során 18,95 millió darab új részvényt bocsátana ki a Delivery Hero, a jelenlegi tulajdonosok pedig 15 millió darab részvényt adnának el (és további 5,0925 millió darabot túljegyzési opcióval).

A tervezett kibocsátási ár 22-25,5 euró.

A végső ár a könyvépítés során határozódik meg. Ez azt jelenti, hogy az új részvények kibocsátásából 417-483 millió euró folyhat be, a tulajdonosok pedig 330-382 millió euró értékben adhatnak el részvényeket. Ha a túljegyzési opcióval is számolunk, akkor a részvénykibocsátás értéke megközelíti az 1 milliárd eurót (pontosan 927 millió euró lehet).

Az új részvények kibocsátásából származó összeget elsősorban hitelek visszafizetésére és a terjeszkedésre fordítaná a cég - áll a tájékoztatóban. Az egyik tulajdonos, a Rocket Internet exitjére is sor kerül a kibocsátás során, a német inkubátorháznak ugyanis szüksége van új forrásokra, ezért adná el a 35 százaléknyi részesedésének nagy részét. Bennfentesek szerint a friss forrásokból elsősorban marketingre költene többet a cég.

Az ételkiszállító cég részvényeivel június 30-án kezdődhet a kereskedés a frankfurti tőzsdén.

A jegyzés június 20-án kezdőik és 28-án zárul, így a végső árat június 28-án publikálja a cég.

A Delivery Hero egyébként még mindig veszteségesen működik, tavaly EBITDA szinten 116, 2015-ben pedig 175 millió euró veszteséget ért el, a cég vezérigazgatója, Niklas Ostberg szerint azért, mert a nagy versenytársakkal, például a Grubhubbal vagy a Just Eattel szemben a Delivery Hero kevésbé érett piacokon működik és a versenytársaknál többet költ marketingre.

Viszik a tőzsdére a Netpincért is

Forrás: Delivery Hero

A Delivery Hero globális ételrendelési portált 2011-ben hozták létre, a vállalat több mint 6 ezer alkalmazottat foglalkoztat, ebből több mint ezren a berlini központban dolgoznak, a platformhoz több mint 40 országban több mint 150 ezer étterem csatlakozott. A Delivery Hero Európán kívül a Közel-Keleten, Dél-Amerikában és Ázsiában is jelen van, részben akvizíciókon keresztül nőtt nagyra, a nagy dobás az volt, amikor tavaly év végén megvásárolta a nagy versenytársat, a Foodpandát, ezzel az akvizícióval került a Netpincér is a Deivery Hero portfóliójába.

A hazai piacvezetőt, az 1999-ben alapított Netpincért 2014 decemberében vásárolta meg a Delivery Heróhoz hasonlóan szintén a német startup inkubátorházból, a Rocket Internetből indult Foodpanda, a Foodpandát pedig tavaly decemberben vette meg a Delivery Hero, így került a Netpincér is a Delivery Hero portfóliójába. A Netpincér (Viala Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.) bevétele tavaly 1,06 milliárd forint, adózott eredménye 154 millió forint volt, a vállalat 2016-ban 30 alkalmazottat foglalkoztatott.

A címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékpapír portfóliókezelő-elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium