Videók

Portfolio Online Tőzsde

Új lehetőség a nemzetközi versenyképesség javítására

2014.05.27.   

Új, fejlesztési célú finanszírozással bővült a parlament, illetve a kormány döntésének köszönhetően az EXIM tevékenységi köre. Ennek részleteit ismertette a Portfolio.hu kamerájának Nátrán Roland vezérigazgató.

2013 decemberében döntött a parlament arról, hogy az EXIM-re vonatkozó törvényt módosítja, és lehetőséget ad ezzel a nemzetközi versenyképesség fokozását szolgáló fejlesztések finanszírozására. Ez a kategória szélesebb annál, mint ami kizárólag az export és az import finanszírozását jelenti, hiszen a belföldi tevékenység beruházási, illetve forgóeszköz célú finanszírozása a nemzetközi versenyképességet akkor is fokozza, ha az adott gazdasági szereplő az adott pillanatban még nem lép ki a nemzetközi versenypiacra, hiszen már Magyarországon is versenyez nemzetközi vállalatokkal – mondta Nátrán Roland.

Ez a finanszírozási metódus egyfajta fejlesztési finanszírozási mandátumot takar, amelynek a részletszabályait márciusban alkották meg egy kormányrendeletben. Az EXIM kizárólag a kkv-szektorra fókuszálva segítheti ezzel a kkv-k belföldi tevékenységét is. Nagyon ritka az a kkv, amelynél az exportbevétel teszi ki az árbevétel túlnyomó részét. Sokkal gyakoribb, hogy ennek aránya 40-60% közötti. A belföldön keletkezett árbevétel finanszírozását teszi lehetővé az említett új finanszírozás. Ily módon egy kkv egy csomagban, egy konstrukció keretében tud igénybe venni megfelelő finanszírozást.

Többféle újítás is javítja e konstrukció elérhetőségét. Az EXIM idén nyolc vidéki nagyvárosban tervezi vidéki képviseletek megnyitását. A vidéki képviseletek alapvető célja, hogy a finanszírozási lehetőségekről, a finanszírozási struktúrák optimális szerkezetéről tájékoztassa az adott nagyváros és térség exportőreit, vállalkozásait, segítve őket abban, hogy milyen hitelkérelemmel forduljanak a bankjukhoz. A képviseletek célja az is, hogy a hitelintézeteket felkészítse arra, hogy a hiteleket nagy volumenben tudják kínálni a kkv-knak.

Cimkék: nátrán roland, exim, hitelezés 2014 konferencia, rendezvény

 

Ilyen volt az év ingatlanos eseménye Bécsben gyűlt össze az ingatlanos szakma krémje Concorde a brókerbotrányról: nem kell ide szigorítás Így látják az OTP-nél az Apple nagy dobását Szeptembertől egy óra alatt célba ér a pénzünk Digitális bankolás: ezzel rengeteget spórolhatsz a bankodnak Nyugdíj és adókedvezmény: a nyerő kombináció Ki nyeri a harcot az Alfa generációért? Jó példát mutatunk Európának Át kell értékelni a terveket a kiskereskedelemben
Cimkék
rendezvény (100) tőzsde (37) konferencia (29) tőzsdenap (29) ingatlan (27) otp (15) hitel (15) property_investment_forum (15) energia (14) bank (12)
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírPrémium