Videók

Portfolio Online Tőzsde

Félszocpolra és új kamattámogatásra várunk

2014.05.23.   

Bár fellendülőben van a lakáshitelezés Magyarországon, ez nagy alacsony bázisról történik. Becsei András, az OTP Jelzálogbank frissen kinevezett vezérigazgatója szerint a kamattámogatási rendszer átalakítása, a bérbeadás intézményének jogi megerősítése és a félszocpol bevezetése lendíthetne még a piacon.

A lakossági hitelezésben több kedvező tendenciát is lát az OTP. Részben az első negyedévében, részben a tavalyi év második felében növekedés indult el a fogyasztási és a lakáshitelezésben is. Az egy évvel korábbihoz képest az első negyedévben 40-50%-kal nőtt az ingatlanhitelezés Magyarországon.

Tavaly az új lakáshitelezés volumene mindössze 150 milliárd forint volt, ami az egészségesnek tartott 400-500 milliárdhoz képest mindössze egyharmados érték, vagyis a növekedés alacsony bázishoz képest indult el.

Az ingatlanhitel-piacot a használt lakások finanszírozás húzza. Eben több lényeges változás is jöhet: tavaly felmerült a félszocpol bevezetése, ami megemelhetné a tranzakciószámot, illetve ezt segíti az ingatlan mint befektetési célpont előtérbe kerülése is. Fontos lenne Becsei szerint, hogy a bérbaadás intézményét jogilag megerősítsék.

Az új lakások piacát alacsony tranzakciószám jellemzi. Ezen a piacon kétfél kamattámogatási rendszer működik: a 2009-ben és a 2011-ben bevezetett. Az OTP üdvözölné, ha e kettőt ötvöznék: az elsőnek a kamattámogatását az új hitel személyi feltételeivel. A kamattámogatás időtartama ezzel 5 évről 20 évre nőne.

Cimkék: becsei andrás, otp, kamattámogatás, lakáshitel, szocpol, hitelezés 2014 konferencia

 

Ilyen volt az év ingatlanos eseménye Bécsben gyűlt össze az ingatlanos szakma krémje Concorde a brókerbotrányról: nem kell ide szigorítás Így látják az OTP-nél az Apple nagy dobását Szeptembertől egy óra alatt célba ér a pénzünk Digitális bankolás: ezzel rengeteget spórolhatsz a bankodnak Nyugdíj és adókedvezmény: a nyerő kombináció Ki nyeri a harcot az Alfa generációért? Jó példát mutatunk Európának Át kell értékelni a terveket a kiskereskedelemben
Cimkék
rendezvény (100) tőzsde (37) konferencia (29) tőzsdenap (29) ingatlan (27) otp (15) hitel (15) property_investment_forum (15) energia (14) bank (12)
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírPrémium