Videók

Portfolio Online Tőzsde

Tarol az új slágertermék

2014.11.07.   

Azt gondolom, hogy a befektetési alapok vagyonának növekedési üteme kisebb lesz, mert az a program, hogy a bankok félig meddig önként vagy támogatottan átterelték a megtakarítókat a betétekből a befektetési alapokba, véget ért. A versenyelőnye a befektetési alapoknak azért megmarad, az alapoknak a jövőben a direkt állampapír értékesítéssel kell majd versenyezni. Amennyiben a lakosság bruttó megtakarítási képessége nő, és a jövedelmeit félre tudja tenni, akkor a befektetési alapok maradhatnak a slágertermékek – mondta el Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő elnök-vezérigazgatója a Portfolio-nak adott videóinterjújában.

A tiszta kötvény típusú megtakarítások nem fognak elengedő hozamot hozni, a tiszta részvény típusú megtakarítások viszont túlságosan kockázatosak a befektetők nagyobb része számára, ebből következik, hogy a kettő közötti átmenetek lesznek igazán izgalmasak. A klasszikus vegyes alapok számára is megnyílt a tér, de az olyan alapok iránt is, amelyben van valamilyen extra tulajdonság. Az abszolút hozamú alapok jó részét ide lehetne sorolni, amelyek úgy működnek, hogy van egy állampapír befektetésekből álló stabil bázis, és időről időre kockázatosabb eszközöket vásárolnak kereskedési céllal. Távolról nézve egy nagyon dinamikusan kezelt vegyes alapról van szó, ahol nincs egy meghatározott referenciahozam – tette hozzá a Pioneer Alapkezelő vezetője.

Összességében azt gondolom, hogy a vegyes konstrukciók fognak előretörni és nagyobb részesedést kihasítani a tortából. Ezek között lesznek klasszikus vegyes alapok és abszolút hozamú alapok vagy más speciális típusú vegyes alapok is. Az alapszektoron belül átcsoportosításra lehet számítani, ezzel párhuzamosan a növekedési ütem is visszaesik Az állampapírok lesznek a legnagyobb vetélytársak, ahol a magyar állam nagyon magas kamatot ígér, látványosan a piaci kamatok fölé árazzák a papírokat.

Arra számítok, hogy a pénzpiaci alapokból kimegy a befektetések egy része, de ennek egy jó része vagy akár a kivett pénzeknél több pénz is visszamehet az abszolút hozamú és a vegyes alapokba, sőt akár a rövid kötvényalapokba. Szektorszintű tőkekiáramlás helyett tehát én inkább átrendeződésre számítanék. Nagyobb növekedés azért nem lehet, mert a mozdítható vagyonok nagyobb részét már a befektetők átcsoportosították betétből értékpapírba.

Egyre kevésbé lesznek érdekeltek a bankok, hogy tovább essen a betétállomány. Ha hitelezést fel akarják futtatni, akkor forrásokra szükségük van. A külföldi tulajdonosok közül sokan azt várják el a leányaiktól, hogy helyi piacon szerezzék meg ezeket a forrásokat. Előbb utóbb a betétek iránti banki igény erősödni fog. Ezért az a burkolt átterelés, amely 2013 közepére és 2014 elejére jellemző volt, az már nem lesz tartható ebben a környezetben – zárta az interjút Vízkeleti Sándor.

Cimkék: konferencia, befektetési alap, abszolút hozam, kötvény, bankbetét

 

Ilyen volt az év ingatlanos eseménye Bécsben gyűlt össze az ingatlanos szakma krémje Concorde a brókerbotrányról: nem kell ide szigorítás Így látják az OTP-nél az Apple nagy dobását Szeptembertől egy óra alatt célba ér a pénzünk Digitális bankolás: ezzel rengeteget spórolhatsz a bankodnak Nyugdíj és adókedvezmény: a nyerő kombináció Ki nyeri a harcot az Alfa generációért? Jó példát mutatunk Európának Át kell értékelni a terveket a kiskereskedelemben
Cimkék
rendezvény (100) tőzsde (37) konferencia (29) tőzsdenap (29) ingatlan (27) otp (15) hitel (15) property_investment_forum (15) energia (14) bank (12)
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírPrémium