Videók

Portfolio Online Tőzsde

Ki nyeri a harcot az Alfa generációért?

2015.04.01.   

2007 óta nagy átrendeződés zajlik az életbiztosítási piacon, főleg a banki értékesítői hálózattal rendelkező biztosítók törtek előre. Hosszabb távon azonban a biztosítóknak fel kell készülniük arra, hogy az információgyűjtésben nagyon fontos szerepe lesz az online csatornáknak, hiszen az ügyfeleik között egyre nagyobb arányban lesznek ott a „digitális bennszülöttek”. Az online alkuszok szerepe is felértékelődött, de mindezek mellett is fontos szerepe marad a személyes értékesítésnek és tanácsadásnak a biztosítási piacon – véli Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divízióvezetője.

2007 óta a legjelentősebb változás, ami bekövetkezett az életbiztosítások területén, egy átrendeződés a piacon. Ez egyértelműen kapcsolható ahhoz, hogy ki milyen értékesítési csatornán keresztül működik. Ha nem a díjbevételt nézzük – amit jellemzően néz a piac – hanem azt, hogy mivel megtakarításokról beszélünk, mekkora a kezelt vagyon, amit a biztosítókra bíznak az ügyfelek, akkor egyértelműen látszik az elmúlt 6-8 éven belül egy előretörés azon biztosítók piaci részarányában, amelyeknek nagyon erős banki disztribúciós lába van.

Ha kicsit hosszabb távra tekintünk előre, akkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy a fogyasztók egyre nagyobb szegmensét az Y-generáció fogja adni, majd őket követi a Z és az Alfa, akik már az online és digitális világban már sokkal inkább „digitális bennszülöttek”, míg az X-generáció tagjai még csak digitális bevándorlók. Nem gondolja Kuruc, hogy befektetési döntéseket önállóan, digitális csatornán keresztül fognak meghozni, viszont azt igen, hogy az információgyűjtésben nagyon fontos szerepe lesz az online-nak. Már ma is igaz, hogy a szerződés fenntartásában és a szolgáltatási oldalon az online az életbiztosításban nagyobb szerepet fog kapni.

Ha messzebbre nézünk, és megvizsgáljuk, hogy mi történt a nem-élet területen az elmúlt időszakban, akkor azt látjuk elsősorban a KGFB területen, hogy a piac 30 százalékát az online alkuszok teszik ki. Nem elhanyagolható az egyes biztosítók saját online csatornájának a súlya sem. Viszont itt is a személyes eladásnak – történjen az akár bankfiókban, akár függő vagy független értékesítők által - továbbra is fontos szerepe van. Igaz ez például a vállalati biztosításokra, ahol egy komoly felmérésre van szükség, de akár gondolhatunk egy értékesebb ingatlan vagy vagyontárgy biztosítására is.

Ugyanakkor az Y és a Z-generációnál az is előtérbe kerül, hogy kinek mi a véleménye a baráti körökben az adott biztosítóról, különböző hálózatokon keresztül kérnek információt és tanácsot az ismerősöktől, és ezen információk birtokában indulnak el valamely biztosító vagy közvetítő irányába.

Cimkék: biztosítási konferencia 2015, kuruc péter, k&h, életbiztosítás, értékesítés

 

Ilyen volt az év ingatlanos eseménye Bécsben gyűlt össze az ingatlanos szakma krémje Concorde a brókerbotrányról: nem kell ide szigorítás Így látják az OTP-nél az Apple nagy dobását Szeptembertől egy óra alatt célba ér a pénzünk Digitális bankolás: ezzel rengeteget spórolhatsz a bankodnak Nyugdíj és adókedvezmény: a nyerő kombináció Jó példát mutatunk Európának Át kell értékelni a terveket a kiskereskedelemben
Cimkék
rendezvény (100) tőzsde (37) konferencia (29) tőzsdenap (29) ingatlan (27) otp (15) hitel (15) property_investment_forum (15) energia (14) bank (12)
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírPrémium