Videók

Portfolio Online Tőzsde

Digitális bankolás: ezzel rengeteget spórolhatsz a bankodnak

2015.04.20.   

A bankok egyik legfontosabb stratégiai iránya ma az, hogy az ügyfeleket a digitális ügyintézési csatornák felé tereljék, hiszen ezzel költségeket takaríthatnak meg, és az ügyfelek kiszolgálásának minőségét is javíthatják. Igaz, a magyar bankok jelentős versenyhátránnyal küzdenek meg a területen, a szabályozói megfelelésre jóval többet költenek, mint külföldi versenytársaik, ezért kevesebb energia jut a fejlesztésekre – mondta Kalmár Ákos, a T-Systems Magyarország nagyvállalati ágazatigazgatója a Portfolio Pénzügyi IT 2015 konferenciáján.

A digitális bankolásnak gyakorlatilag két megjelenési formája van, az egyik az ügyfél felé történő megjelenés, kommunikáció, a másik pedig a bankok belső működésével összefüggő folyamatoknak az átalakítása. Ma a bankoknak az egyik legfontosabb stratégiája az, hogy az ügyfeleket a hagyományos csatornákról az elektronikus, digitális csatornákra, az omnichannel technológiai megoldások használata felé tereljék.

Ugyanakkor az is rendkívül fontos, hogy miközben ezekre a csatornákra átterelik az ügyfeleket a bankok, addig a bankon belül is át kell alakítani a folyamatokat. Létre kell hozni azokat a platformokat, azt az infrastruktúrát, amely költséghatékonyan teszi lehetővé az átmenetet. A digitális bankolás arról is szól, hogy ezeken a csatornákon lényegesen alacsonyabb költségek mellett lehet ügyeket intézni, tranzakciókat indítani, ami egy win-win szituációt eredményez a bankok és az ügyfelek számára.

Magyarországon már születtek eredmények a területen, mégsem vagyunk kifejezetten jó helyzetben, mert a magyar szabályozói környezet és az ennek való megfelelés lefoglalja azokat az energiákat, amelyeket arra lehetne használni, hogy például ezeken a csatornákon javuljon a banki kiszolgálás minősége. A külföldi piacokkal összehasonlítva a magyar banki költségek belső szerkezetét azt látjuk, hogy míg a magyar bankoknál a szabályozói megfelelés 60-70 százalékát is kiteheti a belső költségeknek, addig más országokban csak 5-10% ez az arány. Ebből is látszik, mekkora versenyhátrányban vannak ma a magyar bankok a területen.

Cimkék: pénzügyi it, digitális bankolás, kalmár ákos

 

Ilyen volt az év ingatlanos eseménye Bécsben gyűlt össze az ingatlanos szakma krémje Concorde a brókerbotrányról: nem kell ide szigorítás Így látják az OTP-nél az Apple nagy dobását Szeptembertől egy óra alatt célba ér a pénzünk Nyugdíj és adókedvezmény: a nyerő kombináció Ki nyeri a harcot az Alfa generációért? Jó példát mutatunk Európának Át kell értékelni a terveket a kiskereskedelemben
Cimkék
rendezvény (100) tőzsde (37) konferencia (29) tőzsdenap (29) ingatlan (27) otp (15) hitel (15) property_investment_forum (15) energia (14) bank (12)
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírPrémium