Videók

Portfolio Online Tőzsde

Concorde a brókerbotrányról: nem kell ide szigorítás

2015.04.24.   

Nem a felügyeleti ellenőrzéseken kellene szigorítani, hanem az adatfeldolgozás és a mögöttes munka minőségén kellene javítani – véli Régely Károly, a Concorde vezérigazgatója. A brókercégek üdvözlik az MNB által meghatározott irányokat, így például annak a hivatalos oldalnak a létrehozását, amelyen keresztül az MNB kapcsolódhatna a brókercégek adattömegéhez, és ezen keresztül az ügyfélszámlák online ellenőrizhetővé válhatnak. Az elképzelések szerint egy ügyfélkóddal név nélkül lekérdezhetné az ügyfél a saját számlája egyenlegét ezen a hivatalos honlapon, ami végre megnyugtathatná a felborzolt kedélyeket.

A felügyeleti eljárásoknak a minőséget és mennyiséget tekintve minden egyes – a brókerbotrányok során - felmerült kérdésre választ kellett volna adniuk. A Concorde-nál éppen a Buda-Cash felfüggesztése előtti két hónapban végezte el a felügyelet az ötéves átfogó vizsgálatát, amely során több mint 277 kérdésben kinyomtatva 100 ezer oldalnál is több anyagot adtak át a felügyeletnek.

Nem a felügyeleti vizsgálatok szigorúságán kellene javítani, inkább az adatfeldolgozás minőségén és a mögöttes munka szervezésén. Ezt az adatdömpinget nem lehet hatékonyan feldolgozni, a metodikában lehetne esetleg előrelépés. A brókercégek üdvözlik mindazokat a felvetéseket, amelyeket az MNB megfontolásra ajánlott a szektor számára, és amelyekkel az ügyfélbiztonság javítható lenne. Ide tartozik az MNB által vezetett oldalt és IT-fejlesztéseket, amelyeken keresztül az MNB kapcsolódhatna a brókercégek adattömegéhez, és ezen keresztül az ügyfélszámlák online ellenőrizhetővé válhatnak.

Így az MNB összevetheti, hogy a KELER felé küldött aggregált adatok egyeznek-e az ügyfélnyilvántartásokkal. Az MNB-nek nem csak ellenőrző szerepe lehetne a területen, hanem az elképzelések szerint az ügyfélkóddal név nélkül lekérdezhetné az ügyfél a saját számlája egyenlegét ezen a hivatalos honlapon. Ez megnyugtathatná a befektetőt, hogy az adott brókercégnél vezetett számláján minden értékpapír és pénz az adott pillanatban rendelkezésre áll. Ez relatíve olcsón, a Concorde-nál már majdnem meglévő IT-rendszerrel, kisebb fejlesztésekkel elérhető lenne.

Cimkék: pénzügyi it 2015, concorde, régely károly, interjú, konferencia, brókerbotrány, mnb, felügyelet

 

Ilyen volt az év ingatlanos eseménye Bécsben gyűlt össze az ingatlanos szakma krémje Így látják az OTP-nél az Apple nagy dobását Szeptembertől egy óra alatt célba ér a pénzünk Digitális bankolás: ezzel rengeteget spórolhatsz a bankodnak Nyugdíj és adókedvezmény: a nyerő kombináció Ki nyeri a harcot az Alfa generációért? Jó példát mutatunk Európának Át kell értékelni a terveket a kiskereskedelemben
Cimkék
rendezvény (100) tőzsde (37) konferencia (29) tőzsdenap (29) ingatlan (27) otp (15) hitel (15) property_investment_forum (15) energia (14) bank (12)
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírPrémium