Előfizetői tartalom

Új banki csapás az MNB-től - Így pucolják ki a bedőlt hiteleket

Megelégelte a jegybank, hogy a bankok még mindig több mint 700 milliárd forintnyi bedőlt vállalati projekthitelt tartanak a mérlegükben. Korábbi utalásainak megfelelően szigorú többlettőke-képzést ír elő ezért nekik, amely azokat a bankokat sújtja majd, amelyek még 2016 után is megtartják ezeket a hiteleiket. A lépés felgyorsíthatja a nagybankok portfóliótisztítását, és ezzel az MNB által alapított MARK Zrt. követelésvásárlási tevékenységét is beindíthatja, felpörgetheti. A lépés azt sejteti, hogy 2016 végéig várnak még durva veszteségek egyes bankokra.
Az MNB közleménye így fogalmaz (kiemelések tőlünk): "A problémás projekthitelek tartósan magas állománya és intézményi koncentrációja kiemelt pénzügyi stabilitási kockázat. Ennek kezelésére az MNB rendszerkockázati tőkepuffer (Systemic Risk Buffer - SRB) bevezetése mellett döntött. Ha a hitelintézetek 2017. január 1-jéig kitisztítják a problémás portfoliójukat, akkor...

Tisztelt felhasználónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük, lépjen be az alábbi űrlapon:

 

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái