hajléktalanbuda
Bank

Hitelkatasztrófa Magyarországon: százezres tömeg várt hiába a Mikulásra

Süket fülekre talált a kormánynál a Magyar Nemzeti Bank általunk megszellőztetett tavasz végi javaslata a bajban lévő jelzáloghitelesek megsegítésére. Így hiába csökkent mára 3 százalékra (!) a bankok 90 napon túl késedelmes lakossági hiteleinek aránya, még mindig 105 ezer jelzáloghitelszerződés van jelentős késedelemben Magyarországon. A változás jórészt annyi, hogy az érintett családok háromnegyede immár nem a bankjának, hanem egy követelésvásárló vállalkozásnak tartozik.

Közzétette szombaton a háztartások késedelmes hiteleinek szeptember végi statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank. Banki szempontból nagyon kedvező képet festenek a számok, hiszen

  • az 1244 milliárd forintos öt évvel ezelőtti csúcsról 199 milliárd forintra csökkent a 90 napon túli késedelemben lévő lakossági hitelek állománya a bankoknál,
  • ezzel a 90 napon túli késedelemben lévő lakossági hitelek összeg szerinti aránya az öt évvel ezelőtti 19,4%-ról csúcsról mindössze 3,0%-os szintre esett.

A bankoknál maradt késedelmes állomány 64%-a jelzáloghitel, és ennek több mint fele szabad felhasználású jelzáloghitel. A maradék nagyobbik részét autóhitelek, kisebbik részét személyi kölcsönök teszik ki. Utóbbiakból szinte folyamatosan adtak el a bankok az elmúlt években, így nem jelentős már az állományuk.

A legtöbb követelést 2016-2017-ben értékesítették a bankok követelésvásárló cégeknek, de még az idei évre is maradtak eladandó állományok. Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója a Portfolio-nak adott interjújában beszélt arról, hogy egyes követelésvásárlók a reálisnak jóval magasabb áron veszik a követeléscsomagokat. Az MNB adatai azt mutatják, hogy átlagosan a könyv szerinti érték 100-122% százalékán vásároltak a piacon követeléseket az elmúlt negyedévek során, a legutóbbi, harmadik negyedévben 109% volt ez az arány.

Piaci hírek szerint különösen az MKB és az UniCredit volt aktív a portfóliótisztításban az elmúlt negyedévekben. Az Erste korábban megtisztította lakossági portfólióját, az OTP pedig csoporton belüli behajtást végez. A legnagyobbak közül a K&H részesíti előnyben a leginkább a hitelek saját portfólióban történő kezelését. A bankoknál maradt hiteleken belül az autóhiteleknél és a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél a legmagasabb a nem teljesítési arány.

A Magyar Nemzeti Bank múlt héten közzétett Pénzügyi stabilitási jelentéséből az is kiderült, hogy 105 ezer késedelmes jelzáloghitel-szerződés van még a magyar pénzügyi rendszerben, ebből 80 ezer szerződés esetében már nem a banknak, hanem a követelésvásárlóknak tartoznak az adósok. Csaknem 40 ezer család helyzetén a Nemzeti Eszközkezelő tevékenysége javított, biztosítva a bajban lévő, szociálisan rászoruló családok számára az ingatlanban maradást.

A 105 ezres késedelmes jelzáloghitel-szerződés még mindig jelentős szociális probléma forrása, pedig ahogy nyár elején megírtuk, az MNB egy viszonylag konkrét javaslatcsomaggal orvosolta volna ezt már fél évvel ezelőtt. Értesüléseink szerint a jegybank nem nyilvános javaslata a kormánynál süket fülekre talált.

A jegybank jelentése alapján készült alábbi ábránk azt mutatja, hogy a követeléskezelőkhöz került  ügyek nem reménytelenek, de főleg a régi ügyek nagyon nagy arányban (csaknem 60%) zárulnak úgy, hogy az adós elveszíti otthonát. Az új, éven belüli ügyek esetében az esetek közel kétharmadában megoldást jelent egy időre a követelés átütemezése.

Új ügyből egyébként nagyon kevés van: az utóbbi hét évben felvett jelzáloghitelek esetében például egyöntetűen jóval 2% alatti a 90 napon túl késedelmes, a minimálbér összegét meghaladó késedelemmel rendelkező, vagyis a negatív KHR-be bekerülő hitelek aránya.

Címlapkép forrás: Chris McGrath / Staff

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
mnb_jegybank_felügyelet_shutter