Előfizetői tartalom

Új világ jön: hat fontos változást hozhat a koronavírus-járvány a bankolásban

Portfolio
A koronavírus-járvány alaposan felforgatja a banki világot: a digitalizáció felpörög, az adatainkat szívesebben megosztjuk a bankokkal, az állam még évekig meghatározó szerepben marad a szektorban. Az ING elemzői hat pontban szedték össze, mi mindenre számíthatunk. A COVID-19 bankszektorra gyakorolt hatásáról lesz szó május 6-ai konferenciánkon, ahol pénzintézeti csúcsvezetők osztják meg gondolataikat. Regisztráció itt! 

A lakossági digitalizáció felpörgése

A lakossági oldalon a digitális pénzügyi technológiák széles körű elterjedésére számítanak az ING elemzői. Sokaknak egyszerűen nincs most más választása, mint digitális csatornákat használni a bankolásban – kezdve a videóchates hívásoktól a biztonságos dokumentummegosztáson keresztül a digitális szerződéskötésig, vagy az érintéses fizetésig – hogy mindezzel is minimalizálják a kontaktusok számát. A videós azonosítás például gyorsan széles körben elterjedtté válhat – vélik az ING elemzői. Középtávon ez felgyorsíthatja a fiókok elhagyásának trendjét.

Fókusz a pénzügyi inkluzivitáson

A járvány felhívta a figyelmet a társadalmi egyenlőtlenségekre is, gondoljunk csak Szingapúr esetére, mely a koronavírus elleni küzdelem mintaállama volt, és a kettészakadt társadalomban a szerény körülmények között élő vendégmunkások körében kezdett el hirtelen erős hullámban terjedni a vírus. Az ilyen és ehhez hasonló történetek újra felhívják a figyelmet a mélyszegénységben élőkre, és azokra, akiknek egyáltalán nincs kapcsolatuk a pénzügyi rendszerhez.

Hat változás a bankolásban

  • Lakossági digitalizáció felpörgetése
  • Fókusz a pénzügyi inkluzivitáson
  • Változik az adatok kezelésének gyakorlata
  • Kiberbiztonság
  • Nagyobb állami szerepvllalás
  • Kisebb külföldi kitettség

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés