Jelasity Radován: eljön az igazság órája a magyar bankoknál
Bank

Home office, mobilbankolás és nemzeti szuperbank - Mit mond a Bankszövetség elnöke?

Portfolio
A járvány hatására a tavaly tervezettnél sokkal alacsonyabb lesz idén a magyar bankszektor profitja, ha egyáltalán lesz – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Bankszövetség elnöke. Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója elárulta, hogy a járvány hatására változtak az ügyfelek, a mobilbankolás új fázisba fog lépni. Arról is beszélt, hogy az elmúlt 2,5 hónap bebizonyította, hogy a központban dolgozó kollégák otthonról is el tudják látni feladataikat.

Mit okoz a moratórium?

Örültünk volna, ha a moratórium kicsit másképpen nézett volna ki, mert így közel százmilliárd forintos veszteséget jelent a bankszektornak – mondta Jelasity Radován, akit a napokban választottak meg a Magyar Bankszövetség elnökének. Az Erste Bank magyarországi első embere beszélt arról az óriási munkáról, amikor 24 óra alatt 16 ezermilliárd forintnyi tőkét és kamatot – a magyar nemzeti össztermék harmadát – kellett átütemezniük a bankoknak.

"Nagy munka volt, de jobb volt egyszer és jól megcsinálni, mert vannak olyan országok, ahol ez most több részletben zajlik. Minden bank bizonyította, hogy nemcsak tudása és tapasztalata van, hanem tőkeereje is ahhoz, hogy ezt megcsinálja. Remélem, pozitív pontként a bankszektor javára írják, hogy ilyesmire is képes volt, és ezt a költséget is el tudja viselni" – mondta a bankszövetség elnöke.

A moratóriumot választók aránya a lakossági hiteleknél valamivel 50 százalék alatt van, míg a vállalatoknál 50 százalék felett, de nagy a szórás attól függően, hogy milyen cégről és hitelről van szó.

Az elnök szerint a bankoknak jelentősen csökkent a bevételük a 2019 végi terveikhez képest. Mint mondta, bezuhantak a személyi hitelek, csökkent az ingatlanhitelek iránti érdeklődés, jelentősen apadt a tranzakciók száma: az emberek visszafogottabban vásárolnak, nem költenek annyi pénzt. A vállalatoknál az átutalások száma és főleg a volumene esett vissza. Egyes bankok már veszteséget jelentettek az első negyedév után, és erre rakódik rá a moratórium által okozott veszteség – figyelmeztetett Jelasity Radován.

"Mi nemcsak a gazdaság szerves része vagyunk, hanem a tükre is, és ha a gazdaságnak nem megy jól, akkor a bankszektornak sem mehet jól" – mondta, és jelezte, év végére sok pénzintézet lehet a nullszaldó környékén, ehhez pedig extra tőkét kell tartalékolni.

Pozitívumként említette, hogy jelentős betétállomány-növekedés volt, a járvány elején volt valamennyi visszaesés a befektetésekben, de sokan aktivizálódtak, főleg a részvényvásárlások terén, és a hitelezésben a babaváró hitel továbbra is jelentősen nő.

"Vegyes a kép, de mindent összevetve ahhoz képest, ahogy terveztünk – nemcsak az Erste, hanem a teljes bankszektor –, a bevételek alacsonyabbak lesznek, és a profit sokkal-sokkal vékonyabb lesz, ha lesz egyáltalán valami 2020-ban" – mondta Jelasity Radován.

Jövő héttel visszatér a banki dolgozók egy része

A központi irodaházban dolgozó kollégák harmadát hívják vissza az irodába, önkéntes alapon, így várakozása szerint az érintettek 50%-a megy majd be.

Később elmondta: két-három hetente kérdezik meg a munkatársakat, hogy milyen mértékben szeretné ilyen formában folytatni a munkáját és meglepő módon a toronyban dolgozó kollégák 50%-a azt mondta, hogy az otthoni munka lehetősége nagyon tetszik és továbbra is szeretne így dolgozni. Biztos lesznek olyan kollégák, akik nem fognak minden nap bejárni, hanem maximum 1-szer vagy 2-szer - fejtette ki. Ennek hatására lehetnek olyanok, akik elköltöznek vidékre, és hetente egyszer onnan fognak bejárni - tette hozzá.

A szolgáltatást, amit mi innen nyújtunk, az elmúlt 2,5 hónap bebizonyította, hogy otthonról is nagyon jól meg tudjuk csinálni - folytatta. Kiemelte: az ügyfelek is megváltoztak, sokkal többen használják a netbank rendszereket.

A csatornák, ahol az ügyfelek jönnek, drasztikusan megváltozott

- árulta el a hazai Erste vezére.

Magyar gigabank épül?

A Takarékbank-MKB Bank-Budapest Bank elmúlt napokban tett bejelentései kapcsán kifejtette: "ezek még csak előzetes információk, mi sem vagyunk még minden információ birtokában".

"Az összefonódás jelentős kihívás lesz mindhárom bank számára, hogy ebből végül egy modern, ütőképes és hatékony bank jöjjön létre" - mondta. "Ennek következtében a verseny mindenképpen erősödni fog, nekünk is kihívást jelent, de az ügyfelek is hasznot fognak húzni, mert minél nagyobb a verseny, annál több lesz a szolgáltatás és annál olcsóbbak lesznek. Ez egy win-win lesz mindenkinek" - vetítette előre.

A teljes interjú ide kattintva meghallgatható.

pénzváltó-bankjegy-budapest-mnb-hanifa
Frankfurti tőzsde
egeszsegugy adatok shutter1500-20170418
samsungshutterstock
DunaHouse
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
EKB épület