krisanlaszlo
Bank

Soha nem látott rohamot indítottak a magyar vállalkozók a Széchenyi Kártya Program hiteleiért

Portfolio
Nagy az érdeklődés a legkisebb vállalkozások részéről a KAVOSZ tavaly elindított, államilag garantált és kamattámogatott krízishitelei iránt. Különösen a likviditási és a forgóeszközhitelek iránt nőtt meg a kereslet a koronavírus-válság és az új termékkínálat hatására. 2020-ban az előző évinél 2,5-szer több, 680 milliárd forintnyi forrást kötöttek le a Széchenyi Kártya Programjaiból a vállalkozások. A krízisprogramok 2021 közepéig biztosan elérhetők, szükség esetén meghosszabbíthatják őket – hangzott el a KAVOSZ mai sajtótájékoztatóján.

20. éve működik a Széchenyi Kártya Program

Huszadik éve működik a Demján Sándor kezdeményezésére életre hívott és 2002-ben elindított Széchenyi Kártya Program, amely a 2008-as válságban és a 2020-as koronavírus-válságban is bizonyította válságállóságát – mondta Krisán László (címlapképünkön), a programot koordináló KAVOSZ vezérigazgatója a társaság mai sajtótájékoztatóján, ismertetve:

 • több mint 200 irodában és a bankszektor több mint 80%-át lefedő 9 banki partnernél elérhető, szükség esetén azonnal bevethető programról van szó (2 bank a csatlakozási fázisban van), amely hidat képez a kormányzat, a vállalkozások és a bankok között, legfontosabb eleme pedig az egyszerűség és a hitelképességhez való hozzájuttatás,
 • a válságtermékekkel együtt kilenc termék segíti a vállalkozásokat a programban, a bankoknak a vállalkozók felé fennálló félelmeit a program mögött álló garanciaintézmények (Garantiqa, AVGHA), a vállalkozókét pedig a minél kisebb bürokrácia és a minél könnyebb hozzáférés mérséklik,
 • a KAVOSZ szolgáltatásai teljesen ingyenesek, sem ügynöki díjat, sem egyéb költséget nem számítanak fel.

2020: a krízisprogramok felfutása

Már a 2020. március 16-ai veszélyhelyzet-bevezetés után, április közepén kijöttek az Agrár Széchenyi Kártya Plusszal, amely 0%-os kamat, díj és költség mellett akár 200 millió forint értékben, 1,2,3 éves folyószámlahitelként volt elérhető. Krisán László szerint hihetetlen érdeklődés és roham indult meg a termék iránt. Elmondta továbbá:

 • válságban elsősorban a likviditás, a működésképesség és a munkahelyek megőrzésére van szükségük leginkább a vállalkozásoknak, a KAVOSZ tavaly tavasz óta elindított krízishitelei kivétel nélkül fix kamatozásúak, 0,0 és 0,5% közötti kamattal működnek,
 • a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz 100 millió forintos felső határral, 0,1%-os kamattal, 2 éves türelmi idővel működik, az Agrár Széchenyi Kártya Plusz 2020 végéig működött, majd a 200 milliós felső határral az Agrár Széchenyi Kártya vette át a szerepét, a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel 750 milliós felső összeggel, 0,1%-os fix kamattal működöik, a Széchenyi Likviditási hitel 3 éves futamidővel, 0,2%-os kamattal rendelkező, szabadon felhasználható forgóeszköz-hitel,
 • A legnagyobb sikert ez utóbbi, a Széchenyi Likviditási Hitel aratta, Krisán László szerint forgóeszköz-hitelben „ekkora ugrást még sosem látott”.
 • A Széchenyi Beruházási hitelük korábban 100 milliós volt, de ezt a felső keretet 1 milliárd forintra emelték, 6 vagy 10 évre vehető fel fix 0,5%-os kamattal.  Az Agrár Széchenyi Kártya Beruházási Hitel szintén 1 milliárd forintig érhető el.
 • Az egész krízisprogramot december végéig gondolták bevezetni, csakhogy a válság nem állt meg, és a második-harmadik hullámmal meg kellett hosszabbítani a programokat. 2021. június 30-áig meghosszabbodtak ezért a Széchenyi Kártya Program krízishitel verziói, és tárgyalások zajlanak arról, hogy szükséges esetén tovább hosszabbítsák.
 • Az állami támogatás tartalmára vonatkozó „de minimis” korlátot a korábbi 200 ezer eurós 800 ezer euróra emelte az EU, idén ez 1,6 millió euróra emelkedhet.

Alábbi ábránkon a hazai bankszektor kkv-hitelállományának mérete és összetétele látható:

Impozáns számok 2020-ban

Krisán László elmondása szerint

 • 2002-től a befogadott hitelkérelmek száma 454 ezret ért el a programokban, 334 ezer ügyeltet írtak alá azóta, a lekötött hitelösszeg 3052 milliárd forint volt. A krízishitelek keretében havonta 100, naponta 5 milliárd forint kerül ki a vállalkozásokhoz.
 • 2020-ban az előző évhez képest 70%-kal több kérelmet (összesen 40 ezer) fogadtak be, 30 ezer darab valósult meg, a szerződött összeg 280 milliárd forintról 640 milliárd forintra, vagyis csaknem két és félszeresére emelkedett. Ez utóbbi 1054 milliárd forintnyi hiteligényből valósult meg. Az átlagos egy hitelre jutó érték több mint duplájára, 31 millió forint fölé nőtt.
 • Programjaik elsősorban a mikrovállalkozásoknak szólnak, arányuk 81%, a kisvállalkozások aránya 18%. A krízishiteleket igénybe vevő cégek 177 ezer foglalkoztatottal rendelkeznek.  
 • Darabszámban 97%, értékben 95% választotta a likividitási és forgóeszköz célú hiteleket.
 • A budapesti vállalkozások aránya mindössze 15%, a hitelprogramok erősen koncentrálódnak a Dél-Alföldre és Kelet-Magyarországra. A kereskedelem, a mezőgazdaság, az építőipar és a feldolgozóipar a legjelentősebb ágazatok.

Krisán László sajtótájékoztatója itt megtekinthető:

pf_forint_10000_768x434px_getty-20200823
koronavírus vakcina védőoltás
szijjarto peter opel szentgotthard
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Megmutatjuk, mit jelentene az MNB-nek, ha 310 forint lenne egy euró