üzlet üzletember piramisjáték befektetés megállapodás
Bank

Növelte befektetési volumenét a tagállamokban a Nemzetközi Beruházási Bank

MTI
Növelte befektetéseit a tagállamokban a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (NBB), a hitelportfólió 59 százalékkal 1,3 milliárd euróra nőtt idén, és diverzifikált a földrajzi kiterjedést, az ágazatokat, valamint a támogatási eszközöket tekintve - mondta Nyikolaj Koszov, az NBB igazgatótanácsának elnöke az MTI-nek szerdán.

Hozzátette: a bank a tervezettnél több mint egy évvel korábban, már idén októberben elérte azt az 1,2 milliárd euró értékű hitel- és dokumentációs portfólió célkitűzést, amelyet a jelenlegi stratégia 2022. év végére jelölt meg. A portfólió 58 százaléka a bank európai tagállamainak műveleteihez kapcsolódik. A hitelfelvevők és a projektek minősége szintén pozitív minőségi elmozdulást mutatott. Elmondta, hogy 2012 vége óta, amikor kezdetét vette az NBB újraindítása, a hitel- és dokumentációs portfólió a tizenháromszorosára, azaz a 2012-es 95,6 millió euróról a jelenlegi 1,3 milliárd euróra nőtt.

Kitért arra, hogy a hitelminősítések 2021-ben is javultak, minden nagyobb hitelminősítő intézet "A" besorolásúra minősítette az NBB-t. Tavaly az NBB volt az egyetlen multilaterális fejlesztési bank, amelyet a világjárvány által okozott rendkívüli kihívások ellenére felminősítettek. 2021-ben az intézetek minden minősítésünket megerősítették többek között egy prudenciális kockázatkezelési rendszer, az erős részvényesi támogatottság és a treasury-portfólió gyorsan javuló minősége alapján - ismertette.

Arról is beszélt, hogy idén a bank az összes kulcsfontosságú mutatóban előrelépést ért el, a hitelportfólió minőségi és mennyiségi növekedést mutat, miközben az intézmény megőrizte nagyfokú pénzügyi stabilitását, és növekszik az alaptevékenységekből származó profit.

A közlése szerint 2021 a tőkepiaci tevékenységek szempontjából is mérföldkő volt az NBB számára, a bank történetében ugyanis most fordult elő először, hogy a dublini tőzsdén márciusban bejegyzett középlejáratú banki kötvény (kbk) programjában negatív kamattal vonzotta a forrásokat. Ezt a negatív előjelű hozamot az év folyamán négy egymást követő tranzakcióban is megerősítették. Továbbá idén az NBB az eddigi leghosszabb, 20 éves futamidővel bocsátott ki kötvényeket - mutatott rá. A kötvényeik forgalomban vannak Dublinban, Bécsben, Budapesten, Bukarestben, Moszkvában és Prágában. A befektetőik köre folyamatosan bővül, ami a növekvő bizalmat és a piaci pozíciók erősödését jelzik. A bank által vonzott finanszírozás teljes összege 2015 óta 2,5 milliárd euró.

Kiemelte: Magyarország továbbra is az NBB egyik legaktívabb részvényes állama, az NBB beruházásainak egyik fő kedvezményezettje, valamint a leggyorsabban növekvő részesedéssel rendelkezik a hitel- és dokumentációs portfólióban. Az NBB székhelyének Budapestre való áthelyezését követően a bank magyar portfóliója 217 százalékkal nőtt, 57 millió euróról a jelenlegi 180 millió euróra. A bank olyan kulcsfontosságú gazdasági ágazatokat támogat az országban, mint a mezőgazdaság, a turizmus, az energiaipar és az egészségügy. Az NBB értékelésének különböző szakaszaiban jelenleg előkészítés alatt álló ügyletek Magyarországon meghaladják a 330 millió eurót. Arra számítanak, hogy 2022-ben Magyarország tovább erősíti majd a portfólióban betöltött pozícióját.

Jelezte, hogy 51 éve először egy újabb részvényes fog csatlakozni az intézményhez, a Szerb Köztársaság. Szerbia csatlakozása a bank európai terjeszkedésének természetes folytatása, a tagállamok egyhangúlag szavazták meg felvételét a kormányzótanács ülésén. Így 10 részvényes állammal kezdik meg az intézet újraindítását követő 10. évet jövőre.

A 2022-es célok között kiemelte: az NBB tovább tervezi növelni jelenlétét részvényeseinek piacain és azon is túl. Továbbra is prioritásként kezelik majd a tagállamok fenntartható fejlődését célzó projekteket és az olyan integrációs ügyleteket, amelyek két vagy több részvényes érdekeltségi körébe tartoznak.

Az 1970-ben alapított NBB jelenlegi részvényesei Bulgária, Kuba, Csehország, Magyarország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnám.

Címlapkép: Getty Images

bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
forinteuroarolyambankjegy