Nagy Márton közölte a bankokkal: elveszik az extraprofitjukat

MTI
Portfolio
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tájékoztatta a Bankszövetség elnökségét, hogy a kormány több ágazati szektor mellett a bankok extraprofitjának elvonása mellett döntött - közölte a miniszter az MTI-vel szerdán. A tárcavezető extraprofitadónak nevezte az új intézkedést.

A közlemény szerint a Bankszövetség elnöksége előtt kijelentette:

rendkívüli időket élünk, rendkívüli időkben pedig rendkívüli intézkedésekre van szükség.

Állítása szerint a világ a Covid-járvány gazdaságromboló időszaka után, valamint az energiaárak soha nem látott mértékű emelkedése miatt egy gazdasági válság küszöbén áll.

Orbán Viktor bejelentéséről, az arra adott piaci reakciókról itt írtunk és az eddigi információkat értékeltük is:

A kormány a cselekvőképesség azonnali megteremtése érdekében háborús veszélyhelyzetet hirdetett ki, a megfelelő gazdasági mozgásteret pedig a közteherviselés kiszélesítésével biztosítja - mondta a gazdaságfejlesztési miniszter, ami Orbán Viktor tegnapi közlésével cseng össze.

Megállapításra került, hogy a hazai bankszektor eredményesen működik: a bankok a jegybanki kamatok emelkedése és a lakossági betéti kamatok alacsonyan tartása miatt kimagasló nyereségre, extraprofitra tesznek szert.

A bankokat érintő extraprofitadó átmeneti jelleggel, két évig marad érvényben - áll a közleményben.

A Portfolio múlt heti Hitelezés konferenciáján a résztvevők konszenzusa is már azt vetítette előre, hogy jön a bankadó emelése:

A miniszter leszögezte, hogy Magyarország kormánya elkötelezett az államadósság és a költségvetési hiány csökkentése, valamint a gazdaság növekedése mellett, a rezsicsökkentés társadalmi eredményeit pedig meg kell védenie.

A miniszter következetes indoklással vezette le, hogy miért is van szükség a különadók megemelésére a jelenlegi rendkívüli helyzetben. Viszont az érintett piaci szereplőknek lehet egy deja vu érzésük, amikor az átmenetinek hirdetett különadók alkalmazását hallják a kormány részéről. Épp a múlt heti értékelésünkben mutattunk rá arra, hogy mi történik akkor, ha a rendkívüli helyzetek a gyakorlatban sosem érnek véget? (Elég csak arra gondolni, hogy a veszélyhelyzet is fennmaradt idehaza akkor is, amikor a járvány már távolról sem tombolt, és most pedig a háborús helyzetre hivatkozva maradt érvényben.) A válságok idején a gazdaság szereplői már hozzászokhattak a rendkívüli intézkedésekhez (és a rendkívüli időszakban egyet is érthetnek mindezekkel), de azt is megtanulták, hogy az átmenetinek szánt lépések könnyen tartóssá válhatnak és váltak is a múltban (elég csak a bankadóra gondolni), mindezeket beépítik a várakozásaikba. Ha pedig ezen várakozásaik tartóssá válnak, akkor az igenis hatással van tartósan a működésükre, és az új valósághoz igazítják azt. Ebben az esetben pedig felmerül a költségracionalizálás, az extra terhek továbbhárítása, és az újabb beruházások, befektetések felülvizsgálata. Ilyen ez a piacgazdaság, kíméletlen, kíméletlenül alkalmazkodik.
Nagy Márton szavai után egyértelmű, hogy az extraprofit kifejezést a kormány a kommunikációja fontos elemévé tette. Az azonban a különadók részleteinek megismerése előtt nem világos, hogy ez csak egy retorikai fogás, vagy valóban lesz adózási jelentősége lesz a kifejezésnek, és a kormány megmondja, mit tekint "normális" és mit "extra" vállalati nyereségnek. Valószínűbbnek látjuk az előbbit, mert ezzel valójában egy üres forgalmat kapunk, de még mindig szerencsésebb lenne, mintha az állam mondaná meg, mit tart még elfogadható nyereségnek.

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Attila

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF