otp bankfiók belső és külső képek, logók
Bank

Soha nem látott terhet kapott a nyakába a pénzügyi szektor: kiszámoltuk, melyik bank és biztosító mennyit fizethet

Palkó István
Évi 250 milliárd forintos banki extraprofitadót, 50 milliárd forintos tranzakciósilleték-bővítést és 50 milliárd forintos biztosítói extraprofitadót vezet be a kormány a pénzügyi szektor többletterheként idén és jövőre - jelentették be ma. Az eddigi különadókon felül fizetendő adó alapja a bankok esetében a kamateredmény és a díj- és jutalékeredmény, biztosítók esetében pedig a biztosítási díjbevétel lesz. A tranzakciós illetéket kiterjesztik az értékpapír-tranzakciókra is, felső határát pedig 6-ról 10 ezer forintra emelik. Megbecsültük, melyik bank és biztosító mennyi extraprofitadót fizethet: az OTP-re 86, a Magyar Bankholding tagjaira 41 milliárd forintos extraprofitadó juthat.

Hogy milyen káros hatásai lehetnek a pénzügyi szektor többlet adóterhének, arról alábbi cikkünkben írtunk:

Mennyit fognak fizetni a bankok?

Nézzék meg a tavalyi Aranykönyvet, az alapján kiszámítható, kinek mennyi a bevétele, és hogy melyik szereplő mekkora extraprofitadót fizethet – javasolta Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter az újságíróknak a mai Kormányinfón. Megfogadtuk a tanácsát, és utánanéztünk a számoknak, figyelembe véve néhány frissen megismert részletet:

  • a bankoknál a kamateredmény és a nettó díj- és jutalékeredmény lesz az adó alapja,
  • a biztosítóknál a díjbevétel,
  • indoklása szerint azért, mert "az extraprofit a bevételek növekedésén keresztül keletkezik" a pénzintézeti szektorban (a bankok pl. 0,3%-os átlagos betéti kamaton gyűjtenek forrást, és 7%-on helyezik ki a forrást),
  • arról nem beszélt, hogy a bankadó hatálya alá tartozó alapkezelőkre és pénzügyi vállalkozásokra kiterjesztik-e az új adókat, így ezzel nem kalkuláltunk (a brókercégeknél valószínűleg "megelégednek" a tranzakciós illeték kiterjesztésével),
  • az új adókat szabályozó rendelet még egyeztetéseket igényel, de mihamarabb szeretnék kihirdetni.
Új különadók évente 2022-ben és 2023-ban
Ágazat (mrd Ft)
Bankszektor 250
Tranzakciós illeték 50
Biztosítási szektor 50
Energiaszektor 300
Kiskereskedelem 60
Telekommunikáció 40
Légitársaságok 30
Gyógyszerforgalmazók 20
Reklámadó* 15
Összesen 815
Forrás: Kormányinfó *2023. jan. 1-től

A 2021-es beszámolók közzétételének a határideje május 31-e, ezért a „tavalyi Aranykönyvet” még nem tette közzé az MNB, így azt még nem tudjuk megnézni (szeptemberben szokta közzétenni a jegybank),

a 2020-as alapján azonban nagyjából megbecsülhető, hogy bankok és biztosítók esetében hogy osztja szét az új adóterheket a kormány.

Mivel az eddig is létező bankadó esetében a 2 évvel korábbi korrigált mérlegfőösszeg az adó alapja, az új adók esetében is elképzelhető, hogy a 2020-as számokat veszik alapul, így talán nem járunk messze az igazságtól, ha ezekből indulunk ki mi is.

2020-ban a nem fióktelepi formában működő hitelintézetek teljes, nem konszolidált kamat-, díj- és jutalékeredménye az Aranykönyv szerint 1422 milliárd forint volt, ebből

  • 490 milliárd forint (34,4%) az OTP Csoport négy hitelintézeti tagjára jutott,
  • 235 milliárd forint (16,5%) pedig a Magyar Bankholding tagbankjaira.

Az alábbi ábrán szereplő minden bank esetében a teljes bankcsoporthoz tartozó hitelintézeti tagok összesített, nem konszolidált adataival számoltunk.

Ha mindezt arányosítjuk a 250 milliárd forintos extraprofitadóra, akkor

becslésünk szerint az OTP Csoport tagjai 86 milliárd, a Magyar Bankholding tagjai 41 milliárd forint extraprofitadót fizethetnek, emellett egy nehezebben becsülhető összeggel nő a tranzakciósilleték-fizetési kötelezettségük is.

Összességében a 250 milliárd forintos új adóteher a bankszektor tavalyi belföldi nyereségéhez képest 45%-os, teljes konszolidált nyereségéhez képest 30%-os elvonást jelent.

Mi lesz a tranzakciós illetékkel?

A tranzakciós illetéket úgy emeli meg a kormány a tervezett 232,5 milliárd forintról 50 milliárd forinttal, hogy az értékpapír-tranzakciókra is kiterjesztik a tranzakciós illetéket, az illeték felső összehatárát pedig tranzakciónként a jelenlegi 6 ezer forintról 10 ezer forintra emelik mind az átutalások, mind az értékpapír-tranzakciók esetében – jelentette be Nagy Márton. Az értékpapír-tranzakciók illetéke alól a Magyar Postánál és a Magyar Államkincstárnál végrehajtott tranzakciók mentesülni fognak. Az 50 milliárd forintos emelés 21,5%-os növekedést jelent az idei költségvetési tervhez képest, a lépés a befektetési szolgáltatóknak és a befektetési alapkezelőknek fájhat a leginkább.

Mennyit fognak fizetni a biztosítók?

A biztosítók új különadójáról viszonylag keveset tudni. Náluk az 50 milliárd forintos elvonás még nagyobb profitarányos terhet fog jelenteni: az 50 milliárd forint a tavalyi 80,2 milliárd forintos adózott profitjuk 62%-át jelenti, a gyors továbbhárítás lehetőségei pedig a biztosítási szerződések tulajdonságai miatt viszonylag korlátozottak.

Ha abból indulunk ki, hogy a 2020-as teljes díjbevétel fogja az alapját képezni, akkor az Allianz és a Generali csoport fizetheti a legtöbbet: az Allianz 7,8, a Generali 7,4 milliárd forintot. A Generali esetében figyelembe vettük, hogy a Genertel és az EUB is a csoporthoz tartozik. Elképzelhető ugyanakkor, hogy a kormány egy korrigált vagy szűkebb díjbevételt fog adóalapnak tekinteni, a végső szabályozás a „mihamarabb” megjelenő rendeletből fog kiderülni. Egy, a teljes díjbevételre vetített adó nagyából az alábbi ábrának megfelelő fizetési kötelezettséget jelentene az egyes biztosítóknál:

UPDATE 1: cikkünk megjelenése után Nagy Márton közölte, hogy

a biztosítási adóesetében az adóalap nem változik, a kormány a kulcsot emeli, így az eddigi 120 milliárd forint helyett 170 milliárd forint folyhat be ebből a szektorból. Ha ez így lesz, akkor a Nem-ÉLET túlsúlyos biztosítók járhatnak rosszul, a tisztán életbiztosítókat pedig érinti a különadó.

UPDATE2: alábbi cikkünkben elemeztük a biztosítási adó megemelése kapcsán megjelent dilemmákat:

Címlapkép: Getty Images

velencei-to
capa-voros-tenger
ukrajna-terkep-europa
kigyo-sziget-falfestmeny-kijev-ukrajna-orosz-ukran-haboru
erdotuz-forrosag-hoseg-gorogorszag-gorog-fovaros-athen-tuzoltas
repuloter-repter-repules-biztonsagi-ellenorzes-csomag-borond-utazas
dmitrij-rogacsev-jarorhajo-orosz-hajo-isztambul-boszporusz
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
új lakások