szerző

10 modern fegyver, amely örökre megváltoztatta a háborúkat

2019. március 15. 05:55    
nyomtatás
 
Talán sosem változott az emberiség történelme során egyszerre annyit a hadviselés, mint az elmúlt bő száz év alatt, az első világháború kezdete óta. Szinte teljesen eltűntek a harcmezőkről a szúró-vágó eszközök és a lovak, megszűntek a nyílt terepen, csatarendben vívott ütközetek, sőt, remélhetőleg a nagyhatalmak közvetlen, területért vívott, milliós emberáldozatokat követelő háborúi is a múlt fájó emlékei maradnak. A változásokért többek közt a modern fegyverek harcmezőkön való, gyakran váratlan megjelenése és elterjedése felelős; a teljesség igénye nélkül megnéztünk tíz olyan (viszonylag) modern fegyvert, amely örökre megváltoztatta a háborúkat.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


1. oldal

 1 2 3 következő oldal  >

A Maxim-géppuska


10 modern fegyver, amely örökre megváltoztatta a háborúkat


Egy cseh Maxim-származék. Fotó: Shutterstock

Bár korábban is léteztek sorozatlövésre alkalmas gyorstüzelő fegyverek, az első önműködő géppuskát Sir Hiram P. Maxim mutatta be 1884-ben. Miután több kisebb-nagyobb konfliktusban is használták a típust, az első világháborúra a fegyver működési elvéből kiindulva már szinte az összes nagyobb európai hadsereg rendszeresített magának valamilyen géppuskát. A géppuska pusztító tűzereje miatt a gyalogsági- és lovasrohamok lényegében teljesen hatástalanná váltak, ez pedig nagy részben hozzájárult a konfliktus során kialakult, áldozatok millióit követelő állóháború kialakulásához.

Klórgáz


10 modern fegyver, amely örökre megváltoztatta a háborúkat


Különféle nemzetek gázmaszkjai az első világháborúban. Fotó: Shutterstock

1915-ben vetettek be először a harcmezőn klórgázt a németek, rövidesen ezután pedig mind az Antant, mind pedig a Tengelyhatalmak széles körben elkezdte alkalmazni vegyi fegyverek sokaságát a harctéren. Egyes becslések szerint csak Európában mintegy 100 ezren haltak meg gáztámadások miatt a világháború végéig és még egymillió ember vált harcképtelenné. Bár az 1925-ös genfi egyezményekben betiltották a mérges gázok nagy részét, egészen a hidegháború végéig nagyhatalmak sokasága kísérletezett gázalapú vegyifegyverekkel, kisebb konfliktusokban még a mai napig fel-felbukkannak olyan gyilkos anyagok, mint például a szarin.

Vickers F.B. 5. és a Fokker E.I.


10 modern fegyver, amely örökre megváltoztatta a háborúkat


Egy Sopwith Camel és egy Fokker Dr. 1 másolatai. Fotó: Shutterstock

A repülőgépek eleinte felderítési és limitált bombázási célokat szolgáltak ki az első világháborúban (amely önmagában is hatalmas újdonság volt), a vadászgépek megjelenésével azonban lényegében egy teljesen újfajta hadszíntér jött létre az égen. A brit Vickers vállalat még az első világháború előtt elkezdett kísérletezni a repülőgépek más repülőgépek elleni alkalmazásán, 1915-re aztán el is készült a Vickers F. B. 5, az első kifejezetten légi hadviselésre kitalált vadászgép. Nem sokkal ezután a németek is rendszeresíteni kezdték saját vadászgépeiket; az ő megoldásuk, a Fokker E.I ráadásul szinkronizált géppuskával is el volt látva, melynek köszönhetően úgy tudott a pilóta tüzelni, hogy a légcsavart nem veszélyeztette. Az alig 130 kilométer / órás sebességű, mindössze egy "Spandauval" felszerelt Fokkerektől mára eljutottunk a jelentősen kompjuterizált, akár Mach 1,6-os teljesítményre képes F-35-ösökig, melyek akár egy termonukleáris töltetet is képesek pillanatok alatt célba juttatni.


Ez a cikk folytatódik:

1. 1. oldal
2. 2. oldal
3. 3. oldal
 1 2 3 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Statisztikai elemző/Junior statisztikai elemző
Junior elemző/elemző (KGE)
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium