aranyarfolyam
Befektetés

A válság óta nem történt ilyen, aranyba menekülnek a befektetők

Portfolio
Régóta nem volt ilyen népszerű az arany a befektetők körében, mint az elmúlt napokban, a kereskedelmi háború, a Brexit és a globális gazdasági lassulás közepette keresik a befektetők a menedéket.

A héten ismét előtérbe kerültek a kereskedelmi háborús aggodalmak, ahogy közeledik az amerikai-kínai tárgyalások újabb fordulója. Közben a globális gazdasági lassulás jelei egyre nyilvánvalóbbak, a részvénypiacok esnek, a befektetők pedig keresik az alternatív, biztonságos lehetőségeket. Látványosan az arany felé fordultak, régóta nem volt ilyen érdeklődés a nemesfém iránt, mint az elmúlt hetekben.

Az aranyrudak tőzsdén kereskedett alapjaiba (ETF) sorozatban 17 napja áramlik a tőke, ilyen hosszú sorozatra utoljára 2009-ben, a 2008-as válság árnyékában volt példa. Az érdeklődés még úgy is töretlen, hogy az 1500 dolláros szint fölé nem igazán tudott emelkedni az arany árfolyama. A teljes aranyrúdállomány már csak alig 35 tonnával van elmaradva a 2012-ben felállított mindenkori rekordtól a Bloomberg adatai szerint.

Az arany spot árfolyama 1503 dolláron áll a londoni kereskedésben ma, idén közel 18 százalékot emelkedett és idén hatéves csúcsot döntögetett.

Ezért olyan vonzó most az arany

Az arany, mint menekülőtermék iránti érdeklődés azt követően ugrott meg 2019-ben, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború eszkalálódott és már szemmel látható hatással volt a globális gazdasági növekedésre. A napokban ismét a fókuszba került a kereskedelmi háború, elvileg csütörtökön folytatódnak a Kína és az Egyesült Államok közötti tárgyalások, de a szivárgó hírek nem túl sok jóval kecsegtetnek. Újabb kínai vállalatok kerültek fel az amerikai kereskedelmi feketelistára és egyes hivatalnokoknál vízumkorlátozásokat vezetett be az Egyesült Államok. A piaci szereplők nem is várnak áttörést az eheti megbeszélésektől.

És a kereskedelmi háború csak az egyik komoly kockázat most a világban. Közeleg a Brexit és megállapodás még mindig nincs, a Societe Generale elnöke a napokban arra figyelmeztetett, hogy „hard Brexit” esetén a világ recesszióba süllyedhet és az esemény katasztrófát jelenthet az egész pénzügyi rendszernek. Az IMF vezetője, Kristalina Georgieva szintén borús képet festett, a Valutaalap várakozásai szerint idén a világ 90 százaléka a növekedés lassulásával küzdhet.

Mit gondolnak az elemzők?

A Citigroup elemzője optimista az arany árfolyamára, szerinte folytatódni fog a tőkebeáramlás és 12 hónapos időtávon 1700 dolláros árfolyamot vár. A gyenge feldolgozóipari és szolgáltatóipari ISM-adatok azt mutatják, hogy a kereskedelmi háború elkezdett fájni az Egyesült Államok gazdaságának.

A Philips Futures elemzője szerint a piacok most kivárnak, hogy mi történik az amerikai-kínai tárgyalásokkal, ha rosszabbra fordul a helyzet, akkor arra számíthatunk, hogy kockázatkerülés kezdődik.

Az OCBC elemzője szerint az 1600-as szintet is megütheti az arany árfolyama, a meglebegtetett monetáris lazítás fényében (Jerome Powell Fed-elnök tegnapi nyilatkozatában kamatcsökkentést és a jegybanki mérleg bővítését helyezte kilátásba) további beáramlás várható az arany hátterű tőzsdén kereskedett alapokba. Az alacsony kamatkörnyezetben ugyanis csökkennek a hozamot nem termelő arany tartásának alternatív költségei, valamint a dollárra is nyomás helyeződhet.

A címlapkép forrása: Carla Gottgens/Bloomberg via Getty Images

100as forint mnb
onkormanyzati valasztas karacsony gergely fopolgarmester
revolulut-fintech
száguldó bikák
Karácsony gergely az indexnek nyilatkozva
PiS nyerte a lengyel választásokat
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
WeWork