idős_nyugdíj_shutter
Befektetés

Pénzeső a nyugdíjkasszáknál: záporoznak a 10% fölötti hozamok

Szép éve volt eddig az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, különösen hozam szempontjából: a pénztári portfóliók csak az első három negyedévben 7,58%-os átlaghozamot értek el, egyes portfóliók pedig november elejéig több mint 20%-ot teljesítettek. A munkáltatói befizetések kiesése érződik a befizetéseken, viszont az egyéni befizetések folyamatosan kezdik pótolni a kiesett összegeket. Sokkal rosszabb a helyzet az egészségpénztáraknál, ahol a tagdíjbevétel 13,7%-ot csökkent, illetve a munkáltatói befizetések gyakorlatilag feleződtek a tavalyi harmadik negyedévhez képest.

Van élet a munkáltatók után

Minimális csökkenés mellett 1,076 millió főre esett vissza 2019 harmadik negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma – ismertette a szektor eredményeit Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke egy mai sajtóeseményen. Bár a taglétszám csökkent 1,7%-kal éves alapon, a teljes kezelt pénztári vagyon 7,1%-kal nőtt, 1425 milliárd forintra – ismertette a szakember. Az egy főre jutó átlagvagyon 1,3 millió forint, ami éves alapon 9%-os növekedést jelent. A szektor korrigált tagdíjbevétele 10,8%-kal nőtt, 14,6 milliárd forintra.

Míg 2019 első két negyedévében szinte stagnáltak az egyéni befizetések, 2019 harmadik negyedévében már 11%-os növekedést mutatott fel az egyéni tagdíjfizetések aránya. A munkáltatói befizetések 2019 első negyedéve óta folyamatosan csökkennek a cafeteria adózásának változása miatt. Jelenleg az egyéni díjbefizetések a teljes befizetések 65%-át adják, 2012-ben ez az arányszám még 41% volt.

A szakember kiemelte azt is, hogy a szolgáltatási kiadások jelenleg évek óta nem látott magasságokba szöktek: 78,13 milliárd forint volt eddig 2019-ben a szolgáltatási kiadások volumene, míg a tagdíjbevétel 66,77 milliárd forint volt. Tavaly a kifizetések 72,22 milliárd forintot tettek ki, míg a bevétel 113,65 milliárd forintot tett ki.

Lássuk a hozamokat!

A harmadik negyedévben a pénztárak 2,38%-os hozamot értek el, a becsült első három negyedéves hozam 7,58% körül van – ismertette az ÖPOSZ elnöke. Ez jelentős pozitív változás a tavalyi -1,91%-os hozamhoz képest.

Megnéztük azt is, hogy egyes pénztárak hogy teljesítettek az MNB adatai alapján: a legfrissebb elérhető, november 7-ei adatok szerint az elszámoló egységes pénztári portfóliók közül egy sem volt, amely idén mínuszos hozamot ért volna eddig el.

Adódtak emellett kifejezetten jól teljesítő pénztárak is: a részvénytúlsúlyos, kockázatvállaló portfóliók közül több is 10% felett teljesített csak az idei év első bő 10 hónapjában.

Hároméves időtávon is látni felülteljesítőket, bár kevesebb olyan pénztár van, amely konzisztensen tudja tartani a 10% fölötti hozamot.

Ötéves időtávon pedig nemigen akad olyan portfólió, amely 10% fölötti éves átlaghozamot teljesíteni, de a legjobbak így is bőven 6-8% körül teljesítettek.

Kravalik Gábor beszélt a nyugdíjpénztárak költségeit bemutató TKM-mutatószámaival kapcsolatos várakozásairól is, a biztosításoknál megszokott számokkal 2020 elejétől találkozhatunk pénztárak esetén is, erről itt írtunk:

Mi a helyzet az egészségpénztárakkal?

Cudarabb a hangulat az egészségpénztáraknál: jelenleg 897 ezer tagja van ezeknek a kasszáknak az ÖPOSZ adatai szerint, a tagdíjbevétel 13,7%-kalcsökkent, míg a munkáltatói befizetések 55,3%-kal csökkentek. A csökkenést csak minimálisan kompenzálják az egyéni befizetések, melyek 18,6%-ot nőttek, 6,48 milliárd forintra. Jelenleg az ÖPOSZ-tag egészségpénztárak 51,8 milliárd forintot kezelnek. Az átlagvagyon a pénztárakban 57,71 ezer forint.

Jelenleg a munkáltatói befizetések az egészségpénztári befizetések 23%-át adják csak, ez az arányszám 2012-ben még 81% volt.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége vagyon és taglétszám alapján az önkéntes nyugdíjpénztári szektor 96%-át, az egészségpénztári szektor 86%-át fedi le.

Címlapkép: Shutterstock

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
bróker marcsi_mti