Ray Dalio
Befektetés

Most megismerheted a világ egyik legjobb befektetőjének titkait!

Portfolio
Ami sikert életemben elértem, az sokkal inkább annak tulajdonítható, hogy kezelni tudom azt, hogy mit nem tudok, mintsem annak, amit tudok - ezzel a felütéssel indul Ray Dalio Elvek című könyve, amely most jelent meg magyar kiadásban és elérhető a Portfolio-nál. A méltán híres befektető könyvében megosztja azokat az elveket, amelyeket eddig élete során, valamint befektetési döntéseinél szem előtt tart.

Ray Dalio 1975-ben saját New York-i lakásában alapította meg a Bridgewater Associatest. Negyven évvel később a Bridgewater már az USA ötödik legfontosabb magánvállalata (Fortune), ami több pénzt keresett ügyfeleinek, mint bármelyik másik hedge fund a történelemben. Dalio útja során egyedülálló elveket alakított ki saját magának, és vallja, hogy ezeknek köszönheti sikerét. Ezeket az elveket osztja meg ebben a könyvében. Az Elvek bővelkedik ugyan újszerű ötletekben, a lelke mégis a döntéshozatalnak egy egyértelmű és magától értetődő módszere - ennek középpontjában a szerző innovatív folyamata, a "szavahihetőségen alapuló döntéshozatal áll" -, amit bárki alkalmazhat saját céljai eléréséhez. A könyv útmutatást ad arra vonatkozóan, hogyan alakítsuk ki az "ötletalapú meritokráciát, amely kétségbevonhatatlan őszinteség és abszolút nyitottság révén törekszik a pozitív értékeket teremtő munkavégzésre és a mindkét fél számára értékes kapcsolatokra" - azaz a Bridgewater sikere mögött álló szervezeti kultúrát. Itt a kivételes lehetőség, hogy a CIO magazin által a "befektetések Steve Jobsának" nevezett Ray Daliótól kaptunk tanácsokat - mégpedig olyan tanácsokat, amelyeket a hagyományos üzleti szakirodalomban aligha olvashatunk.

"Minden áldott nap szituációk sorával vagyunk kénytelenek szembenézni, és ezekre a helyzetekre reagálnunk kell. Elvek nélkül arra kényszerülnénk, hogy egyenként adjunk választ mindarra, amit elénk sodor az élet, úgy, mintha először tapasztalnánk meg az adott helyzetet. Ha ehelyett típus szerint kategorizáljuk ezeket a szituációkat, és megfelelő elvekkel rendelkezünk az egyes típusok kezelésére, gyorsabban fogunk jobb döntéseket hozni, és ennek következtében jobb életet élhetünk" - írja a neves befektető. 

Megfelelő elvekkel rendelkezni olyan, mint birtokában lenni a siker receptjének - vallja Dalio.

Arra is figyelmeztet ugyanakkor, hogy "nem feltétlenül rossz mások elveit használni, ám ha meggondolatlanul követünk valamilyen eszméket, akkor azt kockáztatjuk, hogy céljainkkal és természetünkkel nem összhangban lévő módon fogunk cselekedni".

Ray Dalio a könyv egy részében azt is bevallja, hogy egészen a közelmúltig nem osztotta meg ezeket az elveket a Bridgewateren kívüli emberekkel, mert kerülte a nyílvánosság figyelmét.

"Ám miután a Bridgewater sikerrel előre jelezte a 2008–09-es pénzügyi válságot, a média figyelmének középpontjába kerültünk: én, az elveim és a Bridgewater egyedülálló működési modellje" - emlékezik vissza.

A befektetési szakember magyarul most megjelent könyvében két csoportba sorolva osztja meg elveit: életelvek és munkaelvek címen. A Munkaelvek rész közvetlen közelről enged bepillantást a Bridgewater nem megszokott működési módjába.

Az új könyv már elérhető a Portfolio-nál is. Az online könyvesbolt újraindulásáig átmenetileg a konyv@portfolio.hu e-mail címen utánvéttel lehet könyveket rendelni, a pontos darabszám, könyv és szállítási cím megadásával. Megértésüket köszönjük!

Cikkünk saját termék népszerűsítését szolgálja.

Címlapkép forrása: Pedro Fiúza/NurPhoto via Getty Images

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Webp