parlamenttavcso
Befektetés

A szuperállampapír-trükk másik arca: babaváró hitel nélkül is működik

Több alkalommal írtunk már arról, hogy kétszámjegyű hozammal kecsegtet a babaváró hitel felvétele és MÁP+ kötvénybe való befektetése még azok számára is, akik nem vállalnak gyermeket. De mi van, ha kihagyjuk a számításból a babaváró hitelt? – tette fel a kérdést több olvasónk is. Sokan ugyanis nem akarnak vagy nem tudnak élni ezzel a tőkeáttételes lehetőséggel. Kiszámítottuk, mennyit kereshetnek 5 év alatt a babaváró hitel törlesztőrészletének megfelelő, 45-46 ezer forintos havi összeg befektetésével. Ők is magasabb évesített hozamot érhetnek el, mint amit mostanság a lakástakarékok vagy például az életbiztosítások jelentős része kínál.

A szuperállampapírba való befektetés 5 évre minden esetben évi 4,95%-os hozamot biztosít, ami azt jelenti, hogy 5 év alatt több mint 27%-os hozamunk képződik, bármennyit is fektetünk be – válaszolná kapásból olvasóink egy része cikkünk alapfelvetésére. Ez igaz is, csakhogy a helyzet bonyolultabb: a babaváró hitellel kombinált szuperállampapír reális alternatívája nem az, hogy 5 éven keresztül befektetünk 45-46 ezer forintot, és megvárjuk, míg az utolsó befizetés is megtermeli a maga évi 4,95%-os hozamát, erre ugyanis összesen 10 évet kellene várni.

Érdemes az almát az almával összehasonlítani, így a babaváró hitellel kombinált megoldáshoz hasonlóan olyan esetet nézünk meg, amikor

  • havi 45-46 ezer forintot tudunk és akarunk felhasználni a hozamtermelésre (ennyi lenne a 10 milliós, 20 éves babaváró hitel törlesztőrészlete az első 5 évben),
  • ezt az összeget rendszeres jelleggel MÁP+ kötvénybe fektetjük a teljes költségmentességet kínáló Webkincstáron keresztül (így például nem kell megfizetni a bankok, brókercégek számlaköltségeit) - a MÁP+ névértéke egyébként 1 forint, így bármilyen összeget befektethetünk,
  • nem várjuk meg, míg a legutolsó, 5 év múlva vásárlandó állampapírunk lejár: a babaváró hitellel kombinált esethez hasonlóan az 5 év múlva várható egyenleg érdekel minket,
  • ebben az esetben az 5. évben vásárolt állampapírok abszolút összegben (és a lépcsős kamatozás miatt kamatukat tekintve is) jóval kevesebbet hoznak majd, mint az 1. évben vásároltak.

Jelentős kockázat a babaváró hitellel kombinált esethez képest, hogy a később jegyezhető szuperállampapír-sorozatok hozamát nem ismerjük előre. A rendszeres állampapír-befektetés mellett nem garantálható a 4,95%-os éves hozam fennmaradása a befektetésünk teljes élettartama során. Ha viszont hitelt veszünk fel, és annak teljes összegét azonnal befektetjük, azzal a törlesztőrészletek (mint rendszeres befektetés) „hozamát” előre bebetonozzuk.

Emlékeztetőül, így fest most a MÁP+ sávos kamatozása, fél évtized alatt 4,95%-os éves hozam jön ki:

Példánkban a babaváró hitellel kombinált eset paramétereiből indulunk ki, így a rendszeres befektetés havi összegeként 45 833 forintot veszünk alapul (ez fokozatosan 45 000 forintra csökken az ötödik évre, mivel a babaváró hitel esetében a 0,5%-os állami garanciadíj a fokozatosan csökkenő tőketartozást követi). Alábbi ábránk azt mutatja, hogy ennek a 45-46 ezer forintos összegnek a befektetése hány százalékot hoz attól függően, hogy a 0-5 éves időtartamon belül mennyit hever állampapírban a havi összeg. A legelső befektetés még több mint 27%-os hozamot termel, a legutolsó alig valamit.

A legelső csaknem 46 ezer forint befizetés még több mint 12 ezer forintot hoz 5 év alatt, a legutolsó egy hónap alatt viszont csak 18 forintot. Figyelembe vettük azt is, hogy a vásárolt állampapírok kis részét éppen kamatfizetés után tudjuk visszaváltani, és ilyenkor 5 munkanapig 100%-os eladási árfolyam érvényes, nagyobbik részét azonban csak az időarányos felhalmozott kamattal, 99,75%-os árfolyamon. A 100%-os árfolyamon eladható állampapírokat eltérő színnel ábrázoltuk fenti és alábbi grafikonunkon.

Számításaink eredményeként pedig az alábbiakat kapjuk:

5 év alatt 327 ezer forintot lehet nyerni a MÁP+ kötvényen 45-46 ezer forintos havi összeg befektetésével, ami a rendszeres havi befektetéseinkre vetítve évi 4,5%-os hozamnak felel meg (belső megtérülési ráta). Ez magasabb hozam, mint amit manapság a lakás-takarékpénztárak vagy éppen az elérhető életbiztosítások jelentős része kínál a rendszeres megtakarítások közül. Ugyanakkor ahogy alábbi ábránkon látható, a babaváró hitellel kombinált opció hozamához képest közel csak harmadakkora 5 éves nyereségről és évesített hozamról beszélünk.

szuper4

Címlapkép: Getty Images

wall street
karacosny
forint
cimlap_balaton
trump
észak koreai ballisztikus rakéta
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
NYSE, trader, broker, válság